wtorek, 2 listopada 2021

Calzone z pieczarkami i szpinakiem

Dzień dobry:)

Propozycja dla lubiących pizzę lub ciasto drożdżowe faszerowane na wytrawnie. Dzisiaj pomysł na coś w rodzaju calzone z pieczarkami i szpinakiem. Nadzienie o tyle proste o ile bosko smakuje. Uwierzcie trudno się oderwać. Serdecznie zapraszam:)




Ciasto:

110 g mąki typ 00

1/2 opakowania drożdży instant 

3 g cukru 

Szczypta soli

Woda ile zbierze mąka

Nadzienie:

60 g pieczarek 

30 g szpinaku świeżego 

1/2 cebuli 

1 łyżka oleju rzepakowego 

50 g mozzarelli Light 

Sól pieprz do smaku 


Ciasto:

Do miski przełożyć mąkę, dodać drożdże, sól i cukier. Wymieszać. Stopniowo dodajemy wyrobić na gładkie ciasto. Przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia. Max pół godziny. 

Nadzienie:

W międzyczasie gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Cebulę pokroić w małą kostkę. Pieczarki pokroić na ósemki. Szpinak posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę. Zeszklić. Wrzucić pieczarki i szpinakiem. Dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia i ostudzić. 

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto lekko rozwałkować na okrągły placek. Na jednej połowie ułożyć farsz, zostawić brzeg o szerokości 1 cm. Przykryć drugą połową ciasta i dokładnie zlepić. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić na 15 minut, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 20 minut. 

1 sztuka to 570 kcal.

Smacznego 






20 komentarzy:

  1. Nie wiem czemu jeszcze tego nie jadłem, ale widzę, że to coś dla mnie.
    Smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, pomyślę o tym czy by takich nie zrobić...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto i w sumie wszystko można tam włożyć.

      Usuń
  3. Prezentuje się bardzo smacznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, jeszcze takich nie robiłam i nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam calzone, a te wyglądają mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jadłam pierwszy raz..Miło mi, że Ci się podobają:)

      Usuń
  6. Wyglądają cudownie, a smakować muszą niesamowicie! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Kasiu. No powiem Ci, że sama bylam zaskoczona, że pieczarki i szpinak tak pasują do siebie.

      Usuń
  7. Uwielbiam calzone, a nadzienie z pieczarek i szpinaku też bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam calzone! :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że jest wielu smakoszy na calzone trzeba w takim razie wymyślić jakieś jeszcze:)
      Również serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń