poniedziałek, 15 listopada 2021

Prosta pasta porosołowa z kuskusem

 Witajcie w nowym tygodniu:)

U Was też co niedzielę jest rosół? U mnie praktycznie tak. Jedynie gdy mąż ma dyżur w niedzielę,to rosół jest w sobotę. Jednakże rosół jest w każdy weekend. I powstaje pytanie co zrobić z warzywami z rosołu, bo jak zdążyliście mnie już poznać to wiecie, że nie lubię marnować jedzenia. Najczęściej z tych warzyw robię sałatkę jarzynową, ale od czasu do czasu lubię zrobić coś innego. I tak powstała ta pasta. Chwila roboty i pyszna pasta gotowa. Zapraszam:)





150 g ugotowanej marchewki 

140 g ugotowanej pietruszki 

50 g ogórka kiszonego 

100 g kuskus

70 g koncentratu pomidorowego 

50 g słodkiego sosu chili 

Sól pieprz do smaku 


Kuskus przełożyć do miski. Wlać wrzątku powyżej 1 cm warstwy kaszki. Zostawić na 10 minut do napęcznienia ( pod przykryciem). Zdjąć pokrywkę, ostudzić kaszkę. 

Do pojemnika blendera przełożyć warzywa i zmiksować na gładko. Dodać kuskus, przyprawy, sos i koncentrat. Wymieszać. odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę. 

Smacznego. 

100 g to 92 kcal. 




4 komentarze: