czwartek, 18 listopada 2021

Drożdżowe rogaliki orzechowe z dżemem

Dzień dobry:)

Zostałam ostatnio obdarowana ogromną ilością orzechów włoskich. Oprócz tego,że podjadamy je jako zdrową przekąskę to przygotowałam jeszcze takie rogaliki.  Jakoś bardzo rzadko piekę rogaliki, ale gdy zobaczyłam te orzechy,od razu wiedziałam, że będą rogaliki. Tym bardziej, że córcia jechała na wycieczkę klasową w " plener" i chciałam, żeby miała przekąskę, którą łatwo obsługiwać. Rogaliki są dobre na każdą okazję- do szkoły, pracy, podwieczorek czy świąteczny stół. Zapraszam,może i Wy się zainspirujecie:)




Zaczyn:

100 ml mleka

2 opakowania drożdży instant 

1 łyżka cukru 

2 łyżki mąki 

Ciasto właściwe:

600 g mąki 

100 g orzechów włoskich 

2 łyżki cukru 

3 łyżki erytrolu 

3 żółtka

200 ml mleka 

Szczypta soli

50 g masła orzechowego 

90 g miękkiego masła

Dodatkowo:

1 mały słoik dżemu z dzikiej róży 

1 jajko

Cukier puder do oprószenia 


Zaczyn:

Do letniego mleka wsypać drożdże i wymieszać. Dodać mąkę i cukier i znów wymieszać,na pastę. Przykryć ściereczką i zostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. 

Ciasto właściwe:

Do dużej miski wsypać mąkę, dodać odrobinę soli oraz oba cukry. Wrzucić zmielone orzechy i wymieszać. Dodać żółtka, wyrośnięty zaczyn oraz masło orzechowe i zacząć wyrabiać ciasto. Stopniowo dodawać letnie mleko i wyrabiać ciasto przez 5 minut. Zwykle masło pokroić na 5 porcji i dodawać po 1 do ciasta. Po każdym dodaniu masła wyrabiać masę przez minutę. Przykryć ciasto i zostawić na 1,5 godziny. 

Po tym czasie krótko jeszcze raz wyrobić i uformować kulę. Podzielić ją na 4 części. Każdą z części rozwałkować w cienki okrągły płat. Podzielić go na 4 części . Każdą część przekroić na pół I wten sposób otrzymamy 8,a właściwie 32 trójkąty. 

Na każdy trójkąt położyć niepełną łyżeczkę dżemu i lekko rozsmarować. Zwijać rogalik od podstawy trójkąta ku wierzchołkowi. Układać rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i zostawić do wyrośnięcia na około 25-30 minut. 

Piekarnik nagrzać do 180 st z termoobiegiem I piec rogaliki około 22-25 minut, do ładnego zrumnienienia. Wyjać ,ostudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego. 






16 komentarzy:

  1. takie rogaliki chętnie zjem!

    OdpowiedzUsuń
  2. O jakie cudowne :) na jednym na pewno trudno się zatrzymać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Monia ale mi narobiłaś smaka na takie rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj niedobra ja😉ale serdecznie zapraszam na porcyjke:)

      Usuń
  4. Bardzo kuszące:) Uwielbiam takie przysmaki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie śliczne i na pewno pyszne:) Super pomysł na dodanie dżemu z dzikiej róży i orzechów:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cześć kochana. Jakie cudne rogaliki. Porywam do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń