Dzień dobry 🙂
Przed nami pierwszy weekend nowego roku 🙂 to może uczcić go deserem,tym razem bez pieczenia? Jeśli podoba się Wam ten pomysł to proponuję prosty jogurtowiec jagodowy z musem z mango. Ja swój przygotowałam na moje urodziny w pracy w zeszłym miesiącu. Wszystkim estetom, których chcieli by mi urwać głowę za te plastikowe kubeczki, przypominam że pracuję jako listonosz i codziennie, niezależnie od pogody poruszam się rowerem. Zarówno w pracy, jak i do pracy. Dlatego też opcja z choćby z słoiczkami nie wchodziła w grę. Jednakże Wy jak najbardziej przygotujcie je w ładnym słoiczku czy pucharku. Istotnym dla mnie jest, że owe deserki jako pierwsze zniknęły ze stołu w pracy. Wszyscy bardzo je chwalili. A teraz przed świętami koleżanka poprosiła o przepis i przygotowała je na swoje spotkanie sylwestrowe i jej gościom również bardzo smakowało. Tak więc radocha jest ogromna 🤩🤩🤩 jeśli jesteście ciekawi to serdecznie zapraszam dalej 🩷💜🩵
P.s. żeby było jasne, mnie opcja z kubeczkami też średnio cieszy, wolałabym zaserwować w ładnych pucharkach ale jak się nie ma co się lubi,to się lubi co się ma 😉
360 g sera na sernik
740 g jogurtu naturalnego
150 g konfitury jagodowej
120 g cukru pudru*
5 łyżeczek żelatyny
Galaretka mango:
400 g pulpy mango
1 galaretka pomarańczowa+ 500 ml wrzątku
1 łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru*
Czekolada do dekoracji
Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wody. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ostudzić.
Do dużej miski przełożyć ser, jogurt, cukier puder oraz konfiturę. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. 2-3 łyżki dodać do żelatyny i zahartować ją. Następnie przelać do miski.
Kubeczki plastikowe ( u mnie 10 sztuk) lub ładne pucharki ustawić np. na desce do krojenia i rozlać masę po równo.
Wstawić do lodówki do stężenia,na około 2-3 godziny.
Galaretka z mango:
Gdy masa nabiałowa tężeje przygotować galaretkę. Wymieszać proszek galaretki z żelatyną a następnie rozpuścić we wrzątku. Dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Gdy to nastąpi wymieszać dokładnie z pulpa z mango. Przelać na wierzch jogurtowców i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem udekorować ubitą śmietaną i czekoladą. Smacznego.
* Cukier oczywiście można zamienić na erytrol, ksylitol czy stewie. U mnie w pracy by to nie przeszło więc było trwdycyjnie z cukrem 😉
Apetycznie wyglądają i w takich kubeczkach.Pozdrawiam milutko.
OdpowiedzUsuńUlu bardzo dziękuję, cieszę się że Ci się podoba 🙂
UsuńDeser wielu smaków. To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam 😘
Rzeczywiście był udany 😉
Usuńpychotka z pewnością :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😘
Usuńojeju ale pyszności :D
OdpowiedzUsuńW pracy chwalili więc chyba tak 😀
UsuńNa pewno pyszny deser. I zestaw kolorystyczny bardzo miły dla oka, przecież względy wizualne też się liczą :) A wygląda doskonale.
OdpowiedzUsuńZgadzam się, dla mnie strona wizualna dania jest tak samo ważna jak smak 🤤
UsuńJak one wiosennei wyglądają. I są na pewno bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńMnie ten zestaw kolorów także bardzo się podoba 🙂
UsuńWitam Cię serdecznie 🖐🙂
OdpowiedzUsuńBardzo przepysznie wygląda ten deserek. Kolorowo i smacznie 👍😉
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 🤗💕
Bardzo dziękuję za miły komentarz i odwiedziny, serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńAle smakowicie wyglądają deserki. Robię podobne, ale z serkiem mascarpone. Spróbuję zrobić z pewnością, bo lubimy takie desery. Pozdrawiam serdecznie!!!!
OdpowiedzUsuńZ mascarpone to dopiero rarytasik! Serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńWeekendowe słodkości bez pieczenia to zawsze strzał w dziesiątkę! Twój jogurtowiec jagodowy z musem z mango brzmi nie tylko pysznie, ale też wyjątkowo praktycznie, zwłaszcza w Twojej sytuacji zawodowej. Trzymam kciuki za kolejne udane deserowe eksperymenty i mam nadzieję, że każdy kolejny weekend w nowym roku będzie równie słodki i pełen radości! U mnie mąż właśnie pieczenia szarlotkę bedziemy sie zajadać i osladzac sobie zimowy czas ;) u nas zewnątrz-23 stronie:) pozdrawiam serdecznie...
OdpowiedzUsuńWitaj. Widziałam właśnie w tv,jakie niskie temperatury w Norwegii. Ziiiiimno! Taka szarlotka więc będzie rewelacyjnym pomysłem na taki czas, już czuję ten zapach rozchodzący się po domu. Dużo ciepła i uścisków ode mnie 😘
UsuńWyglądają bardzo apetycznie :) Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i również wszystkiego dobrego w nowym roku 🙂
UsuńPrzepysznie prezentują się takie jogurtowce :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Bardzo dziękuję 😘
UsuńJagody i mango to wyśmienite połączenie!
OdpowiedzUsuńDokładnie, aż sama się zdziwiłam że tak to ładnie razem zagrało.
UsuńZrobię do pracy na swoją 40 ;)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło 😘
UsuńPiękne deserki. Ja nie patrząc na plastik pochłonęła bym nawet kilka. Wyglądają rewelacyjnie. Pozdrawiam serdecznie ❄️❄️❄️☃️☃️
OdpowiedzUsuńNa dziękuję, ogromnie cieszą mnie Twoje słowa Marysiu. Ja również serdecznie pozdrawiam 🙂
UsuńUlala. Mega apteczynie to wygląda... A tyle co sernika zjadałam. Wszystkiego dobrego w nowym roku. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAgatka sernik zawsze dobry 🙂 bardzo dziękuję za komentarz i odwiedziny 🩷 gorące pozdrowienia 🙂
Usuńfajne te deserki
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😘
UsuńWyglądają pysznie i nie ważne opakowanie ^_^
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam 😉
UsuńAle kolorowo! :)
OdpowiedzUsuńLubię gdy jedzenie jest właśnie takie ładnie kolorowe.
UsuńCiekawe połączenie smaków kochana:)
OdpowiedzUsuń