środa, 24 stycznia 2024

Bigos nawinie ( co się nawinie to do gara)

Dzień dobry 🙂

Brr zimno, deszczowo i ponuro. W taką pogodę zwykle mam ochotę na coś klasycznego z kuchni polskiej. A bigos z pewnością należy do takiej klasyki. Chociaż może ktoś będzie miał mi za złe stwierdzenie że moje danie to bigos. Bo w sumie daleko mu do tego bigosu z Pana Tadeusza Mickiewicza, ale ja właśnie od dłuższego czasu tak właśnie przygotowuję bigos. Czyli robię przegląd lodówki, do tego dokupuje kiszoną kapustę i do dzieła. Tym razem dokupiłam też boczniaki, ale zapomniałam o przecierze i dodałam tylko to co miałam i dlatego taki mało czerwony. Ale taki zabieg pozwala na różne wariacje z zestawianiu z innymi składnikami. Zaglądacie na bloga regularnie,a dowiecie się co mam na myśli 🙂

Zapraszam na przepis i udanego dnia 😀



600 g kapusty kiszonej

300 g kapusty pekińskiej

3 drobne kabanosy

200 g kiełbasy śląskiej

100 g kurczaka w kawałkach

400 g pieczonego mięsa - u mnie szynka

300 g pieczarek

250 g boczniaków

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

200 ml przecieru pomidorowego 

3-4 łyżki oleju

Sól pieprz do smaku

1/2 łyżeczki mielonego kminku

1/2 łyżeczki płatków chili


Obie kapusty  posiekać , przełożyć do garnka zalać wodą w takiej ilości aby całą pokryła. Dodać ziele oraz liść laurowy i doprowadzić do zagotowania. Gdy to nastąpi zmniejszyć ogień i gotować dalej.

W międzyczasie wszystkie mięsne wyroby pokroić w kostkę. Rozgrzać duża patelnię, dodać 2 łyżki oleju i wrzucić mięso. Smażyć aż ładnie się zrumieni. Zdjąć z patelni.

Pieczarki oraz boczniaki pokroić w dużą kostkę i obsmażyć na reszcie oleju ( na tej samej patelni co mięso).

Po około godzinie gotowania do kapusty dodać mięso oraz grzyby i na małym ogniu gotować jeszcze 30-40 minut. Na koniec doprawić do smaku, dodać przecier i gotować ostatnie 10 minut. Podawać od razu lub zawekować lub zamrozić. Smacznego.









41 komentarzy:

  1. Podoba mi się nazwa tego bigosu ha ha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. W sumie zawsze tak robię. Ostatnimi czasy nie robię bigosu na święta, tylko dopiero po i wtedy tak go właśnie przygotowuję

      Usuń
  3. Wygląda mega ten bigos co się nawinie to do gara :D Aż narobiłaś mi smaka na bigos :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bigos na bogato , u mnie zawsze więcej kapusty, pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój mąż też woli więcej kapusty, ale nie zawsze mi tak się udaje 😉 ja także serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  5. Super, to co się na winie to wychodzą najpyszniejsze dania często :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo często taki bigos powstaje u nas przy okazji robienia gołąbków:) robimy ich więcej i zawsze zostaje trochę sparzonej już kapusty. Żeby ją zagospodarować to robi się przegląd lodówki plus kiszona kapusta i grzyby i gotowy bigos:)
    Wszystko wykorzystane i jeszcze super żarełko:)
    Super nazwa!
    Pozdrawiam cieplutko 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio też robiłam gołąbki i nadmiar kapusty spożytkowałam w inny sposób, ale ten z bigosem zapamiętam. Dzięki za podpowiedź 🙂

      Usuń
  7. Jak pysznie :) ciekawi mnie dodatek kapusty pekińskiej, ja zawsze dodaję białą kapustę :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zwykle też dodaje białą, ale tym razem był nadmiar pekinki, więc trzeba było ją wykorzystać 😁

      Usuń
  8. Bardzo apetycznie to brzmi :D Co prawda nie robię bigosu, nie specjalnie przepadam za tym daniem, ale jak jestem u kogoś to zjem :) Oczywiście z pieczywkiem, no bo jak inaczej :D Nie wiem dlaczego bigos nie jest w moich ulubieńcach, jakoś tak wyszło. Zawsze jednak chętnie spróbuję bo co bigos to inna historia :)
    Wspaniały przepis Kochana, super inspiracja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, tylko z pieczywem 🙂a z bigosem to jak z rosołem w każdym domu smakuje inaczej. Serdecznie pozdrawiam 😘

      Usuń
  9. No cóż rzec? Robię sobie czasem bigos, ale jestem od stu lat wegetarianką, więc moja wersja jest wege, ale bogata w składniki.
    Pozdrawiam ciepło i serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś robiłam taki wegetariański,z kapustą kiszoną, fasolą cukinią i pomidorami i też było zacnie. Również serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
    2. Kiedyś robiłam taki wegetariański,z kapustą kiszoną, fasolą cukinią i pomidorami i też było zacnie. Również serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
    3. Bo wege nie jest złe. Zwłaszcza moi goście lubią moje wege gołąbki. :) Może kiedys podam przepis na moim blogu.

      Usuń
  10. Dobry sposób na zagospodarowanie pozostałości w lodówce. Podziwiam zawsze jak pięknie eksponujesz swoje dania. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Lubię jak moje zdjęcia ładnie wyglądają i przykładam się przy ustawieniu dania do zdjęć 😀 serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  11. Uwielbiam takie dania - bogate w smaki (lub inaczej co się nawinie). Robię podobny bigos, ale z mniejszą ilością skłądników. Muszę wypróbować Twój przepis. Ależ mi narobiłaś teraz ochoty na ten bigos!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niechcący 😀 ale cieszę się że pomysł się podoba i zainspirował Cię do przygotowania bigosu 😁

      Usuń
  12. Super takie danie na chłodne, zimowe dni.
    A nazwa jest świetna, taka zabawna i z pazurkiem :)
    Podziwiam Monia, jak zwykle...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko bardzo dziękuję. A nazwa przyszła spotanicznie. Czasem bym chciała żeby moje dania miały ładne nazwy, zwłaszcza ciasta ale rzadko udaje mi się coś wymyślić i tym bardziej jestem dumna z tej nazwy 😉

      Usuń
  13. Witam Cię cieplutko 🖐😊
    Bardzo ciekawa propozycja dania do przygotowania na taką porę roku. Pysznie i znakomicie 👍😊
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca 😘🥰💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie,to przepisów cało roczny i takie też są ważne.
      Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Usuń
  14. Wygląda smakowicie, dawno nie jadłam bigosu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i zachęcam do nadrobienia zaległości 😉

      Usuń
  15. Im więcej w bigosie różności, tym lepiej😊

    OdpowiedzUsuń