Dzień dobry w nowym tygodniu 🙂
Mam dla Was dzisiaj prosty a jaki rewelacyjny tost z indykiem. Doskonały sposób na wykorzystanie mięsa, które zostało z obiadu. A smak jest taki, że po jednym kęsie nie będziecie mogli przestać jeść. Ja tak miałam 😉 taki pomysł jest dobry na wiele okazji. Mamy teraz karnawał i z powodzeniem można zaserwować jako danie na ciepło. Serdecznie zapraszam na moją wersję tosta.
Udanego tygodnia 😘
1 usmażony lub upieczony kotlet z indyka lub kurczaka ( w panierce również się nada)
4 pieczarki
3 łyżki słodkiego sosu chili
2 ogórki konserwowe
1 łyżka zalewy z ogórków konserwowych
10 g sera żółtego w kawałku lub plaster
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
Szczypta soli
8 kromek chleba tostowego
Pieczarki obrać, pokroić na plastry a następnie przesiekać. Kotlet pokroić w małą kostkę .
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pieczarki. Od razu oprószyć solą aby puściły wodę. Smażyć około 5 minut aż odparuje woda. Dodać indyka, sos chili i zalewę z ogórków. Całość zagotować.
Ułożyć 4 kromki na blacie,ułożyć indyka z pieczarkami. Wyrównać. Ułożyć plastry ogórka i kawałki sera. Przykryć drugą kromką, którą delikatnie posmarować masłem.
Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać i ułożyć tosty masłem do dołu! Na górze położyć małą deskę do krojenia lub pasujący talerz, obciążyć i zostawić na 30 sekund. Następnie zdjąć obciążenie, posmarować chleb masłem i obrócić na drugą stronę. Dopiekać kolejne 30-40 sekund. Podawać gorące. Smacznego.
Takich tostów jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTo pora wypróbować, serdecznie polecam 🙂
UsuńPyszne i pożywne tosty 🧡
OdpowiedzUsuńDobrego tygodnia 🤗🌷
Bardzo dziękuję Kasiu, Tobie również udanych dni 😀🩷
UsuńTaki tost na bogato! A czy dobry? Tu nie można mieć wątpliwości😋 przy takim wsadzie musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego😘❤️
Od czasu do czasu można zaszaleć i przy przygotowywaniu tostów 😉
UsuńSmakowicie. Uwielbiam wszelkie tosty. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, my również lubimy takie danka 🙂
Usuńapetycznie wyglądaja
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz i odwiedziny 🩷
UsuńTo warte spróbowania, napewno spróbuję, pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło, serdecznie pozdrawiam 😘
UsuńTy to tak kusisz, że mój lekarz rodzinny złapie się za głowę ;P
OdpowiedzUsuńAniu od tego tutaj jestem 😉
Usuńnigdy nie jadłam tostów z indykiem ;)
OdpowiedzUsuńPora nadrobić zaległości 😉
UsuńLubię od czasu do czasu zrobić tosty, a to jest ciekawym pomysłem na apetyczną kanapkę.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😘
UsuńAch, tosty... uwielbiam. Ja robię też takie w tosterze z szyneczką i żółtym serem :)
OdpowiedzUsuńA te Twoje wyglądają znakomicie.
My takie tradycyjne też często robimy😀
UsuńMój mąż lubi sobie robić takie tosty, super :D aa... i świetny patent dla tych co nie mają opiekacza do tostów czy grilla :D
OdpowiedzUsuńMyślę że warto kombinować z innymi rozwiązaniami 😀
UsuńNie wątpię, że pyszne... Tylko najpierw trzeba mieć tego upieczonego ptaka :-D Buzia!
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić kurczakiem,a i jakaś wieprzowina też się nada 😀
UsuńTakie tosty z indykiem muszą być bardzo pożywne ;)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście takie są 😀
Usuńno i to jest pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😘
Usuńtosty mogę jeść codziennie;D
OdpowiedzUsuńTak jak moja młodsza córka 😉
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńNieskromnie powiem że rzeczywiście takie były 🤗
UsuńPyszna propozycja. Mam właśnie chleb tostowy razowy.
OdpowiedzUsuńSuper! Będzie pełnowartościowy posiłek 🙂
UsuńTostów w takiej wersji jeszcze nie próbowałam, ale wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam, naprawdę warto 😀
UsuńTo już chyba wiem, co zrobię jutro na kolację:) Pyszności:)
OdpowiedzUsuńCieszę się że mogłam pomóc 🙂
UsuńA ja sie zastanawialam wczoraj co zrobić z resztą mięsa z indyka ;) Dzięki za inspirujący pomysł, następnym razem wykorzystam 🍞🦃 Tost z indykiem brzmi obłędnie, zwłaszcza jako wykorzystanie pozostałego mięsa z obiadu. Idealne danie na karnawałowe spotkania! 🎭✨ Serdecznie dziękuję za podzielenie się przepisem, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńAniu bardzo się cieszę że mogłam pomóc z wykorzystaniem mięska 🙂
UsuńTakie tosty na bogato 🙂 mniam 🙂
OdpowiedzUsuńOd czasu do czasu można 😀
UsuńPomagasz ludziom w niemarnowaniu jedzenia i za to Cię szanuję i cenię. Dziękuję Ci za to, że promujesz taki sposób przygotowywania różnych potraw i przekąsek, wykorzystując resztki potraw i produktów. Twój sposób przyrządzenia tostów jest na prawdę wspaniały. Coś wspaniałego do serwowania w lokalu gastronomicznym. 👍😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie i od serca 😘🥰🤗💖
Ojej i znów się zarumieniłam po Twoich słowach. Taka reakcja na przepis daje motywację do dalszego doskonalenia. Serdecznie dziękuję i gorąco pozdrawiam 🙂🏵️💐
UsuńUwielbiam tosty. Zwykle jem z serem i pieczarkami, ale z indykiem też mogłyby być dobre :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie też pierwszy raz dałam indyka, bo była potrzeba przerobionia kotleta z obiadu i wyszło bardzo zacnie 🙂
UsuńSmaczne, wyglądają obłędnie kochana:)
OdpowiedzUsuń