sobota, 1 kwietnia 2023

Jajka faszerowane w trzech kolorach

Witajcie:)

Ależ mi zleciał ten tydzień, Wam też? Dwa razy byłam u lekarza z młodszą córcią bo ucho ją bolało. Pierwsza wizyta nie przyniosła rezultatów, więc po dwóch dniach poszłyśmy do innego lekarza, tym razem diagnoza porządnie postawiona i leczenie zaczyna przynosić efekty. Do tego w pracy pracowicie i ani się obejrzałam już sobota. I został nam już tylko tydzień do świąt. A ja ze zgrozą spostrzegłam, że na blogu nie ma żadnego przepisu na jajka w tym sezonie przygotowań. Dlatego spiszę nadrobić zaległość. I proponuję Wam jajka faszerowane w trzech smakach. Myślę, że każdy znajdzie swój ulubiony smak. Ja muszę stwierdzić, że ten oliwkowy smak najbardziej przypadł mi do gustu. A Wy jakie jakie jajka faszerowane lubicie, dajcie znać w komentarzach. Udanej reszty weekendu, pa :)






6 jajek ugotowanych na twardo 

1 czubata łyżka majonezu 

Sól, pieprz do smaku 

Farsz zielony:

2 plasterki ulubionej wędliny 

2 gałązki natki pietruszki 

1/3 pęczka szczypiorku 

1 łyżeczka majonezu 

Farsz czerwony:

1 trójkąty serka topionego śmietankowego 

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 

Szczyta płatków chili 

Farsz czarny:

10 czarnych oliwek 

1 łyżeczka majonezu 


Zimne jajka ostrożnie obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka, a białka odłożyć na bok. 

Żółtka przecisnąć przez sitko. Dodać sól, pieprz oraz majonez i dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 części i każdą przełożyć do osobnej miseczki. 

Farsz zielony:

Natkę obraz szczypiorek drobiowe posiekać. Wędlinę pokroić w małą kosteczkę. Następnie przełożyć do miski z żółtkiem, dodać majonez i dokładnie tak. Nałożyć obficie na 4 połówki białka, udekorować natką. 

Farsz czerwony:

Do miski z żółtkiem przełożyć serek dodać koncentrat oraz płatki chili i dokładnie całość rozetrzeć na pastę. Nałożyć na kolejne 4 połówki jajka, udekorować cząstką pomidorka koktajlowego. 

Farsz czarny:

Do ostatniego miseczki dodać oliwki oraz majonez i zmiksować przy pomocy blendera. Pastę nałożyć na ostatnie 4 połówki jajka. Udekorować plasterkami oliwek. 

Wszystkie jajka przełożyć na dekoracyjny półmisek ,wstawić do lodówki na 30 minut, a następnie podawać. Smacznego. 







16 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na świąteczne jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie skromnie powiem,że też mi się ten pomysł podoba:)

      Usuń
  2. Zapiszę sobie te propozycje. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To na pewno urozmaici wielkanocny stół, a dodatkowo ozdobi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla każdego coś dobrego, pycha :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak uważam, każdy znajdzie swój ulubiony smak.

      Usuń
  5. uwielbiam faszerowane jajka

    OdpowiedzUsuń