wtorek, 18 kwietnia 2023

Rogaliki francuskie z nadzieniem ciasteczkowym

Dzień dobry:)

Dzisiaj przychodzę z kolejną przekąską przygotowaną z tego co było w szafkach. I tak powstały rogaliki z nadzieniem ciasteczkowym. Wykonanie proste, niezbyt czasochłonne a efekt bardzo interesujący. I do tego nic się nie marnuje. Moim córciom bardzo przypadły do gustu takiego rogaliki, zabrały do szkoły i częstowały koleżanki. I wszyscy zgodnie stwierdzili, że muszę robić takie rogaliki częściej. Tak też się stanie. Udanego i ciepłego dnia, bo w Poznaniu wciąż zimno:(




350 g różnych ciastek

2 łyżki nutelli

175 g masła 

2 ciasta francuskie

1 jajko

1 łyżka mleka



Ciastka zmielić w  blenderze. Masło rozpuścić  dodać do ciastek wraz z nutella. Wymieszać dokładnie.

Każde ciasto francuskie pokroić na trójkąty i posmarować przygotowanym nadzieniem. Zrolować w rogalik od podstawy ku wierzchołkowi. 

W małą miceczce wymieszać z jajko z mlekiem i posmarować rogaliki. 

Rogaliki układać na blachach wylożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 z termoobiegiem na 20 minut. W połowę czasu zmienić kolejność blach w piekarniku. Ostudzić na kratce, smacznego. 







23 komentarze:

  1. Smakowicie, kiedyś często robiłam różne rogaliki z ciasta francuskiego. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto francuskie to bardzo wdzięczny materiał do pracy.

      Usuń
  2. Uwielbiam rogaliki :) Ale mi apetytu narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi jak prawdziwa, słodka rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mam smaka na takie rogaliki muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł i na pewno były pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak coś jest z czekoladą, to już to lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny pomysł na rogaliki, myślę, że to nadzienie to strzał w 10 :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję, nadzienie rzeczywiście nieźle się udało

      Usuń
  8. Pyszności i jakie pomysłowe :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjne to ciasteczkowe nadzienie!

    OdpowiedzUsuń