piątek, 21 kwietnia 2023

Rolada kakowa z kremem chałwowym i bezikami

Dzień dobry:)

Przed nami weekend, mam nadzieję że będzie ciepły i będzie można udać się na spacer. A jeśli nie uda się to zawsze można pocieszyć się pysznym ciastem. Ja proponuję roladę z kremem chałwowym. Wykonanie szybkie, stosunkowo proste i pysznie zaczynamy weekend. Rolada to ciasto, które szczególnie upodobała sobie moja rodzinka i staram się wymyślać różne wersje tej pyszności . A Wy często przygotowujecie roladę biszkoptową? 




Biszkopt:

4 jajka

3 łyżki mąki 

1 łyżka kakao

5 czubatych łyżek cukru pudru 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Krem:

100 g chałwy 

1 łyżka cukru pudru 

2 łyżki śmietany kremówki 

300 ml śmietany 30%

3 beziki


Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i wstępnie ubić. Następnie dodawać po łyżce cukru i ubić na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i miksować do jego połączenia. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia  oraz kakao do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką aby nie było grudek. 

Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyrównać. 

Piec w 180 st około 10-12 minut. 

Na blacie rozłożyć czystą ściereczkę i ułożyć na niej ciasto, ostrożnie zdjąć papier i zrolować biszkopt wraz ze ściereczką. Zostawić do ostygnięcia. 

Krem:

Do miski przełożyć pokruszoną chałwę, dodać śmietankę i zmiksować. Odstawić na bok. 

Do dużej miski przelać śmietanę, dodać cukier i ubić na sztywno. Dodać chałwę i dokładnie wymieszać. 

Wykonanie:

Zimny biszkopt rozwinąć i posmarować kremem ( odrobinę odłożyć do dekoracji). Dodać pokruszone beziki i ponownie zrolować. Udekorować resztą kremu i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego. 







8 komentarzy: