Dzień dobry:)
Przed nami weekend, mam nadzieję że będzie ciepły i będzie można udać się na spacer. A jeśli nie uda się to zawsze można pocieszyć się pysznym ciastem. Ja proponuję roladę z kremem chałwowym. Wykonanie szybkie, stosunkowo proste i pysznie zaczynamy weekend. Rolada to ciasto, które szczególnie upodobała sobie moja rodzinka i staram się wymyślać różne wersje tej pyszności . A Wy często przygotowujecie roladę biszkoptową?
Biszkopt:
4 jajka
3 łyżki mąki
1 łyżka kakao
5 czubatych łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
100 g chałwy
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki śmietany kremówki
300 ml śmietany 30%
3 beziki
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i wstępnie ubić. Następnie dodawać po łyżce cukru i ubić na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku i miksować do jego połączenia. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką aby nie było grudek.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, wyrównać.
Piec w 180 st około 10-12 minut.
Na blacie rozłożyć czystą ściereczkę i ułożyć na niej ciasto, ostrożnie zdjąć papier i zrolować biszkopt wraz ze ściereczką. Zostawić do ostygnięcia.
Krem:
Do miski przełożyć pokruszoną chałwę, dodać śmietankę i zmiksować. Odstawić na bok.
Do dużej miski przelać śmietanę, dodać cukier i ubić na sztywno. Dodać chałwę i dokładnie wymieszać.
Wykonanie:
Zimny biszkopt rozwinąć i posmarować kremem ( odrobinę odłożyć do dekoracji). Dodać pokruszone beziki i ponownie zrolować. Udekorować resztą kremu i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego.
Rozkosz dla podniebienia:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rolady biszkoptowe, a z takim nadzieniem to już w ogóle przepadłam ^_^
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wygląda i na pewno świetnie smakuje.
OdpowiedzUsuńMój mąż by się pewnie zajadał taką roladą.
OdpowiedzUsuńświetne
OdpowiedzUsuńSama słodycz :)
OdpowiedzUsuńale pyszności!
OdpowiedzUsuńPiękna i pyszna rolada ❤
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym z ogromną przyjemnością :)