poniedziałek, 24 kwietnia 2023

Cytrynowe ciastka ( z rękawa cukierniczego)

Dzień dobry:)

I jak tam Wasz weekend? W Poznaniu byli cudownie ciepło i słonecznie, więc udało mi się z mężem zrealizowane trzy długie spacery. Było naprawdę przyjemnie. Porządnie naładowana słońcem zdobyłam dużo energii, którą postanowiłam spożytkować w kuchni. I tak powołałam do życia te ciastka. Moje córki były zachwycone, do wieczora wszystkie ciastka zniknęły 😁 to chyba dobra rekomendacja dla tego wypieku. Zostawiam Was z przepisem życząc jednocześnie udanego tygodnia. 



90 g bardzo miękkiego masła 

200 g mąki 

100 g cukru pudru 

2 żółtka 

Sok z 1/2 cytryny 

2 łyżki śmietany 30%

Szczypta soli 


Do miski przełożyć masło, dodać sól oraz cukier puder i ubić na jasny, puszysty krem. Dodać żółtka i wymieszać. Wlać sok z cytryny oraz śmietanę, dodać mąkę i wymieszać mikserem na jednolite ciasto. 

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Można narysować na papierze okręgi, aby łatwiej było wyciskać ciasto. 

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończenie tylką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać ciasto tworząc koło. 

Piec w 180 st przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, 2-3 minuty pozostawić na blasze po czym przełożyć na kratkę do studzenia. 

Smacznego. 










9 komentarzy:

  1. Proste i efektowne :) Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie domowe ciacha są najlepsze! Zapisuję sobie przepis- wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie ♡
    Wow, jak cudownie wyglądają! Piękne, idealne do popołudniowej herbatki wśród gości :) Muszą smakować wspaniale, świetny, bardzo inspirujący przepis! :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocze ciasteczka, bardzo podoba mi się ich kształt :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie ciasteczka, prześlicznie wyglądają i smakują :)

    OdpowiedzUsuń