sobota, 15 kwietnia 2023

Torcik kokosowy na urodziny (prościutki)

Dzień dobry w sobotę :)

Poznań dzisiaj skąpany w deszczu, liczyłam, że wybierzemy się gdzieś w plener, ale chyba nic z tego nie wyjdzie. Niby można wyjść na spacer w deszczu, ale ja tak często zawodowo moknę, że w weekend już nie mam na to ochoty. Dlatego po obiedzie wyjmiemy jakieś planszówki i spędzimy miło rodzinnie czas, a Wy jakie macie plany na dziś?

Ale koniec prywaty, pora przejść do przepisu. Proponuję Wam naprawdę prosty i pyszny torcik kokosowy. Ja ten przygotowałam z okazji urodzin mojego Męża. Bardzo lubi kokosowe smaki i ciasta "bez udziwnień". Dlatego postanowiłam taki właśnie prosty torcik zrobiłam. Myślę, że każdy sobie  z nim poradzi, a jeśli nie macie dostępu do piekarnika to w sklepach można kupić gotowy biszkopt i można cieszyć się delikatnym torcikiem. 

Udanego weekendu 😘



Biszkopt:

4 jajka

4 łyżki mąki

8 łyżek cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem kokosowy:

1 puszka mleczka kokosowego

330 ml śmietany 30%

2 śmietan-fix

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki wiórków kokosowych

Dodatkowo:

8 pralinek kokosowych

1 opakowanie dużych draży rum-kokos

2 łyżki soku z limonki


Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Następnie stopniowo dodawać po łyżce cukru i ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. W kolejnym kroku dodawać po żółtku i wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone w młynku wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. 

Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać biszkopt, wyrównać. Piec w 180 st 10-11 minut, wyjąć i ostudzić. 

Z zimnego biszkoptu wykroić 3 blachy o średnicy 16-17 cm, jeden blat będzie w dwóch kawałkach.

Krem kokosowy:

Mleczko wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny, ja swój miałam kilka tygodni dzięki czemu całe mleczko miało stałą konsystencję.

Kolejnego dnia śmietanę ubić na wpół sztywno z zagęstnikiem i cukrem pudrem, dodać stałą część mleczka kokosowego i dokończyć ubijanie na sztywno. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

Wykonanie:

Do miseczki przelać sok z cytryny, dodać przegotowaną zimną wodę i wymieszać. Przygotowanym ponczem nasączyć blaty biszkopta.

Na podkładzie lub paterze ułożyć pierwszy blat biszkopta, nałożyć 1/3 kremu i wyrównać. Następnie ułożyć drugi biszkopt, krem i ostatni biszkopt. Wierzch i boki delikatnie obsmarować kremem. Resztą zrobić ozdobny rant wokół tortu na wierzchu. Ułożyć draże i pralinki. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.









13 komentarzy:

  1. cudowny torcik!
    ja dziś pracuję w ogrodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki fajny pomysł na oryginalny torcik.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny,taki delikatny i lekki.
    I ten kokosowy smak...mniammm
    Dużo dobrego dla męża i pozdrowienia dla Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny torcik i na pewno był pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie ♡
    Super przepis, wygląda bardzo apetycznie. Dziękuję za kokosową inspirację! :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ musi być pyszny, wygląda przepięknie!<3

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczny torcik :) też bardzo lubię kokosowe słodycze :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki torcik to musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super torcik. Może kiedyś zrobię podobny mojemu mężowi, lubi kokosowe praliny. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. A dzisiaj Rzeszów moknie i w dodatku zimno. Bardzo elegancko wygląda Twój tort!

    OdpowiedzUsuń