Dzień dobry:)
Kolejna odsłona babki- tym razem drożdżowa w trzech smakach. Aromatyczna,ciut sucha, ale dlatego idealną do maczania w mleku. Zabawy przy jej wykonaniu trochę jest, ale od czasu do czasu trochę zabawy w kuchni każdemu się przyda, zgadzacie się ze mną? A nawet jeśli nie, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić sobie taką babkę. Serdecznie polecam i zapraszam na przepis.
Ciasto właściwe:
300 g mąki
1 opakowanie drożdży instant
75 g cukru pudru
2 jajka
50 ml mleka
75 g masła
Szczypta soli
Dodatkowo:
Aromat migdałowy
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka matchy
1 łyżeczka kakao
Mleko rozgrzać, masło rozpuścić i ostudzić.
Do miski przełożyć mąkę, dodać szczyptę soli oraz drożdże. Wymieszać.
W małej miseczce wymieszać jajka z cukrem. Następnie dodać do mąki. Wlać mleko i zacząć wyrabiać ciasto.
Dodać masło i wmieszać go porządnie w ciasto. Gdy masło zostanie wchłonięte przez ciasto, a ciasto jeszcze będzie " mokre " podzielić ciasto na 3 równe części. Każdą przełożyć do innej miski.
Do jednej porcji dodać aromat oraz mąkę, wyrobić ciasto, odłożyć do wyrośnięcia.
Do drugiej porcji dodać matche i wyrobić ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Do ostatniej porcji dodać kakao ,ciasto wyrobić i zostawić do wyrośnięcia.
Czas rośnięcia to około 1,5-2 godzin.
Po tym czasie z każdego koloru uformować 15 małych kuleczek.
Formę z kominem wysmarować masłem i ułożyć kulki. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia około 30 minut.
Po tym czasie wstawić do egzaminu nagrzanego piekarnika do 180 st ( góra-dół) i piec Oki 35-40 minut. Wyjąć i ostudzić, uwolnić z formy i oprószyć cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego.
Ciekawy sposób robienie babki i jaki niesamowity efekt!
OdpowiedzUsuńDziękuję, lubię czasem zrobić coś "inaczej".
UsuńTrzysmakowa mniam mniam. Coś pysznego!
OdpowiedzUsuńrzeczywiście pysznie się udała, ta matcha najciekawiej smakuje
UsuńWspaniały pomysł, jak pięknie się prezentuje tak wiosennie :D
OdpowiedzUsuńi o taki efekt mi właśnie chodziło:)
UsuńZ drożdżowym ciastem można się naprawdę pobawić. Piekłam babkę z kulek i babkę z jajem. Wychodzą cudeńka:) i wcale nie jest to jakieś skomplikowane a efekt jak widać na fotce czyli super!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję. Czasem warto się pobawić w czasie pieczenia, a tej babki z jajem jestem bardzo ciekawa?:)
UsuńPrzepis na tę babkę jest na blogu.
UsuńPozdrawiam cieplutko:)
bardzo dziękuję:)
OdpowiedzUsuńnapewno ciekawie wygląda taka bardziej kolorowa wiosenna jak malowana baba
OdpowiedzUsuńprzy tej szarzyźnie za oknem kolory są nam bardzo potrzebne:)
UsuńJakoś nie czułam atmosfery zbliżających się świąt, ale Twój wpis trochę to zmienił :)
OdpowiedzUsuńLubię babki każdego rodzaju, a Twoja wygląda apetycznie
niezmiernie mi miło, że troszkę podłapałaś tego świątecznego bakcyla przeze mnie, zapraszam częściej:)
UsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję:)
UsuńŚwietna na Święta!
OdpowiedzUsuńzgadzam się:) babka o każdej porze roku jest pyszna, ale w Wielkanoc jakoś tak szczególnie smakuje.
UsuńWspaniała taka drożdżowa babeczka! W ubiegłym roku piekłam w trzech kolorach z dodatkiem kisieli i kakao. Polecam :)
OdpowiedzUsuńoj z pewnością była pyszna i taka kolorowa, muszę kiedyś wypróbować:)
UsuńPodoba mi się Twoja babeczka!
OdpowiedzUsuń