Dzień dobry:)
Zaczynamy kolejny tydzień. Mam nadzieję że wreszcie będzie spokojniejszy.
Ale przejdźmy do przepisu. Jakiś czas temu postanowiłam wypróbować przepis na bułki na bazie proszku do pieczenia. W niedzielę nie chciało mi się wychodząc po bułki do szkoły dla dziewczynek i postanowiłam sama je upiec. A że akurat nie miałam ani maślanki czy kefiru więc użyłam tego co było pod ręką czyli skyru. I wyszły pyszne i puszyste bułeczki. Może i Wy się skusicie? Serdecznie zapraszam:)
150 g skyru naturalnego
100 ml mleka
1 jajko
2 łyżki oleju
315 g mąki
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Do miseczki przełożyć mąkę, dodać proszek oraz sode, wymieszać. Odłożyć na bok.
Do drugiej miski przełożyć skyr ( w temperaturze pokojowej), dodać mleko oraz olej. Wsypać sól i cukier. Roztrzepać jajko ( odrobinę odłożyć do posmarowania bułeczek),dodać do mokrych składników. Dokładnie wymieszać.
Przesiać mąkę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Może być lekko klejące.
Ciasto podzielić na 6 części, uformować okrągłe bułeczki.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć na wierzchu i posmarować jajkiem.
Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 23-25 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego.
Jakie one muszą dobre. Udanego tygodnia!
OdpowiedzUsuńSmakowicie. Muszą być idealne na śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Z chęcią wypróbuję.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńOd dawna się zbieram, żeby upiec własne bułeczki.
OdpowiedzUsuńSuper, wyglądają idealnie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńNiemożliwe, że one tak pięknie wyglądają :) Na proszku do pieczenia? Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńSuper! Wyglądają bardzo apetycznie. Na pewno wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Dawno nie piekłam bułek, jakoś nie mogę się zabrać do domowego pieczywa
OdpowiedzUsuńdomowe bułeczki to jest to
OdpowiedzUsuń