wtorek, 21 marca 2023

Szynka peklowana gotowana w zalewie majonezowej

Witajcie:)

Wczoraj wróciłam do pracy po chorobie, w domu też powoli wraca na swoje tory ,mam więc nadzieję,że i tutaj wszystko wróci do normy. 

Do świąt zostały 3 tygodniale,więc myślę że sezon próbnych przepisie można rozpocząć. Jako pierwsze na tapetę wzięłam mięsko. Już od dłuższą czasu chciałem przetestować przepis ,który od dawna funkcjonuje w sieci- zalewę z majonezem. Wykonanie banalnie proste,że efekt jest naprawdę super. Mięso jest tak delikatne, że nic tylko jeść i jeść:)

A Wy znacie ten przepis?




1 kg szynki

2 liście laurowe 

3 ziela angielskie 

3 goździki 

2 ząbki czosnku 

2 litry wody 

50 g soli peklowej

Zalewa:

1,8 litra wody 

3 łyżki majonezu ( ja użyłam delikatnego)

2-3 liście laurowe 

1 ząbek czosnku 


Do garnka przelać wodę, dodać wszystkie przyprawy. Czosnek pokrojone w plasterki. Zagotować.  Gotować 2-3 minuty, zdjąć z ognia. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. 

Mięso umyć, osuszyć i przygotować do peklowania. Ściąć nadmiar tłuszczu. Owinąć sznurkiem nadając ładny kształt mięsa. 

Szynkę przełożyć do zalewy i wstawić do lodówki na 3 doby, po każdej obrócić mięso. 

Trzeciej doby do garnka przelać wodę, dodać majonez, plasterki czosnku i liście laurowe. Wymieszać. Mięso opłukać po bieżącą wodą i przełożyć do garnka. 

Postawić na ogniu, zagotować. Gotować 8 minut, zdjąć z ognia i zostawić pod przykryciem do ostygnięcia czyli na około 8-10 godzin. 

Następnie znów zagotować i gotować 8 minut. Ponownie zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia w zalewie. 

Najlepiej pierwsze gotowanie zrobić rano, drugie wieczorem i kolejnego ranka szynka jest gotowa do spożycia. Smacznego. 






9 komentarzy: