Witajcie:)
Jak to dobrze, że ten tydzień już się kończy. Niestety nie był to dobry czas, we środę odszedł chomiczek moich córeczek, do tego od wczoraj młodsza gorączkuje i ma taki okropny katar, że strach. W pracy też pod górkę i ten dzisiejszy chłód...dlatego po powrocie z pracy i od lekarza z córcią musiałam zjeść coś pysznego. I zastanawiałam się co by przygotować. W lodówce miałam ziemniaki z wczorajszego obiadu, chorizzo i kilka pieczarek. I postanowiłam zrobić pizzę na spodzie z ziemniaków, wyszło sycąco i pyszne. A do tego znów nic się nie zmarnowało. Serdecznie zapraszam na przepis i udanego weekendu życzę:)
250 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
20 g mąki
1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
4 brązowe pieczarki
1 cebula
2 łyżki oleju
3 plastry chorizzo
5 zielonych oliwek
4 czarne oliwki
50 g sera żółtego
Roztarte ziemniaki wymieszać z jajkiem, mąką oraz przyprawą do pizzy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ziemniaki. U mnie koło o średnicy 18 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st z termoobiegiem na 10 minut.
W międzyczasie czasie na patelni zeszklić cebulę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, dusić do miękkości. Zdjąć z ognia.
Na podpieczone spód ulżyć cebulę z pieczarkami, ułożyć kiełbasę pokrojoną na ćwiartki. Dookoła pizzy ułożyć oliwki. Obsypać tartym serem i zapiekać przez 10 minut. Podawać od razu. Smacznego.
Super pomysł! Na pewno wykorzystam.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, zapisuje i kiedyś wypróbuje go :D
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. To bardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Danie wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńCoś dla mojego męża. Byłby zachwycony. ;)
OdpowiedzUsuńSkorzystam z przepisu, ale bez oliwek ;) Nie lubię smaku oliwek ;)
OdpowiedzUsuńale jestem głodna:D
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wykorzystane produkty a efekt łał!
OdpowiedzUsuńZdrówka i spokoju życzę:)
Robiłam i była przepyszna!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :) życzę zdrowia, spokoju i ładniejszej pogody :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/