piątek, 24 marca 2023

Babka kakowa na jogurcie z czekoladą

Dzień dobry:)

Mam do Was pytanie? - jaki macie stosunek do babki? Ja osobiście uwielbiam w każdym wariancie. Zawsze są takie eleganckie i okazałe, nierzadko w pięknych kształtach. Tym razem postawiłam babkę na bazie jogurtu i czekolady. To kolejne ciasto z kategorii- pokaż szafeczko co skrywasz w środku 😄 podczas przeglądania znalazłam czekoladę gorzką z liofilizowanymi owocami. Jakiś czas temu takową dostałam, a że nie miałam na nią ochoty to tak sobie leżała, aż doskonale sprawdziła się w babce 😉 babka wyszła wilgotna i na bogato. Idealna na świąteczny stół, serdecznie polecam. 



400 g jogurtu naturalnego 

150 ml oleju 

20 g kakao

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 

200 g mąki pszennej 

100 g erytrolu 

75 g cukru pudru 

4 jajka 

3 łyżeczki proszku do pieczenia 

110 g gorzkiej czekolady 


Jogurt wyjście z lodówki odpowiednio wcześniej, aby ogrzał się do temperaturze pokojowej. 

Erytrol zmielić w młynku do kawy. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. 

Czekoladę drobno pokruszyć, najlepiej przy pomocy walka do ciasta. 

Do dużej miski przełożyć jajka, dodać zmielony eryrol oraz cukier puder. Przez 5 minut ubijać na puszystą masę. Do masy jajecznej stopniowo wlewać olej,stale ubijając. Następnie w 3 partiach na przemian dodawać jogurt i mąki. Na koniec dodać czekoladę i wymieszać łyżką. 

Foremkę do babki z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 60-70 minut, do suchego patyczka. 

Wyjąć, ostudzić wstępnie. Następnie uwolnić z formy i ostudzić zupełnie i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego. 







14 komentarzy: