Dzień dobry:)
Zapraszam dzisiaj na drugi pomysł na mięso świąteczne- tym razem pieczony schab. Jak się sami raz przekonacie składników niewiele i pracy w sumie też. Za to maksimum smaku. Idealne sprawdzi się na kanapce czy z sałatką jarzynową. Serdecznie zapraszam:)
1,2 kg schabu bez kości
1200 ml wody
50 g soli peklowej
1 łyżka masła- bardzo miękkiego
Wodę zagotować w garnku. Zdjąć z ognia i dodać sól,wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia.
Mięso umyć i osuszyć. Przełożyć do płaskiego naczynia, zalać zalewą przykryć i wstawić do lodówki na 3 doby. Każdego dnia obracać w naczyniu.
Po 3 dobach wyjąć z lodówki dokładnie osuszyć i zostawić na 2 godziny do osiągnięcia temperatury pokojowej.
Następnie na wierzchu rozsmarować masło i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st ,piec godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić na 10 w piekarniku. Wyjąć, owinąć folią aluminiową i zostawić do ostygnięcia. Smacznego.
Uniwersalne danie, które lubi niemal każdy jedzący mięso.
OdpowiedzUsuńCałkowicie się z Tobą zgadzam:)
UsuńAle on pysznie wygląda ❤
OdpowiedzUsuńSchabik idealny :)
ja również uważam,że to najlepszy schab jaki zrobiłam:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie, ciekawe jak smakuje.
OdpowiedzUsuńjest delikatny w smaku, właściwie czuć "samo" mięso.
UsuńBardzo apetyczny schabik, zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńhttps://apetycznie-klasycznie.pl/
zachęcam do upieczenia:)
Usuńwygląda na bardzo soczysty!
OdpowiedzUsuńa tak był odpowienio wilogtny, nie uległ przesuszeniu.
UsuńBardzo lubimy chociaż ostatnio na filet z indyka się przerzuciliśmy i to jego pieczemy teraz ciągle :)
OdpowiedzUsuńa ja indyka ze 3 lata nie piekłam, muszę nadrobić tą zaległość;)
UsuńTaki właśnie schabik,kruchy i delikatny. Do tego sałatka jarzynowa i ćwikła z chrzanem i już nic więcej nie trzeba.
OdpowiedzUsuńTak pamiętam święta mojego dzieciństwa:)
Pyszności!
tak ja też taki lubię, a jeszcze z dzieciństwa pamiętam taki wędzony na działce przez mojego Tatę, pyszności:)
UsuńWygląda przepysznie, Ja wolę peklować i gotować w przyprawach, mam wtedy dodatkowy wywar
OdpowiedzUsuń