wtorek, 28 marca 2023

Delikatny schab pieczony

Dzień dobry:)

Zapraszam dzisiaj na drugi pomysł na mięso świąteczne- tym razem pieczony schab. Jak się sami raz przekonacie składników niewiele i pracy w sumie też. Za to maksimum smaku. Idealne sprawdzi się na kanapce czy z sałatką jarzynową. Serdecznie zapraszam:)




1,2 kg schabu bez kości 

1200 ml wody 

50 g soli peklowej 

1 łyżka masła- bardzo miękkiego 


Wodę zagotować w garnku. Zdjąć z ognia i dodać sól,wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia. 

Mięso umyć i osuszyć. Przełożyć do płaskiego naczynia, zalać zalewą przykryć i wstawić do lodówki na 3 doby. Każdego dnia obracać w naczyniu. 

Po 3 dobach wyjąć z lodówki  dokładnie osuszyć i zostawić na 2 godziny do osiągnięcia temperatury pokojowej. 

Następnie na wierzchu rozsmarować masło i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st ,piec godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić na 10 w piekarniku. Wyjąć, owinąć folią aluminiową i zostawić do ostygnięcia. Smacznego. 







15 komentarzy:

  1. Uniwersalne danie, które lubi niemal każdy jedzący mięso.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale on pysznie wygląda ❤
    Schabik idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również uważam,że to najlepszy schab jaki zrobiłam:)

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie, ciekawe jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest delikatny w smaku, właściwie czuć "samo" mięso.

      Usuń
  4. Bardzo apetyczny schabik, zjadłabym z chęcią :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda na bardzo soczysty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a tak był odpowienio wilogtny, nie uległ przesuszeniu.

      Usuń
  6. Bardzo lubimy chociaż ostatnio na filet z indyka się przerzuciliśmy i to jego pieczemy teraz ciągle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja indyka ze 3 lata nie piekłam, muszę nadrobić tą zaległość;)

      Usuń
  7. Taki właśnie schabik,kruchy i delikatny. Do tego sałatka jarzynowa i ćwikła z chrzanem i już nic więcej nie trzeba.
    Tak pamiętam święta mojego dzieciństwa:)
    Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak ja też taki lubię, a jeszcze z dzieciństwa pamiętam taki wędzony na działce przez mojego Tatę, pyszności:)

      Usuń
  8. Wygląda przepysznie, Ja wolę peklować i gotować w przyprawach, mam wtedy dodatkowy wywar

    OdpowiedzUsuń