środa, 8 marca 2023

Biszkoptowy tunel z wiśniowym sercem

Dzień dobry:)

Dzisiaj święto Kobiet dużych i małych, wobec tego wszystkiego najlepszego dla każdej z Nas 😍

Jedna z moich Kobietek niestety jest chora, w poniedziałek byłyśmy po antybiotyk. Do tego skierowanie na morfologię, bo lekarz nie bardzo wie co Jej dolega. Teraz czekamy na wyniki i wizytę kontrolną, więc moje życzenie aby ten tydzień był spokojniejszy niż poprzedni, póki co się nie sprawdza. Jak to mówią samo życie...

Dlatego aby osłodzić ten czas przygotowałam takiego o to cudeńko. Troszkę pracy przy tym jest, ale efekt jest naprawdę bombowy więc przyda się na różne okazje, nie tylko na Dzień Kobiet. Myślę, że będzie idealnym prezentem na Dzień Matki. Serdecznie zapraszam na degustację:)

 



Biszkopt w paski:

Biały:

2 jajka 

3 łyżki drobnego cukru 

2 łyżki mąki 

Szczypta soli 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Czerwony:

2 jajka 

3 łyżki drobnego cukru 

2 łyżki mąki 

Szczypta soli 

Szczypta czerwonego barwnika 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Wiśniowe serca:

600 g wiśni mrożonych 

200 ml wody

3 łyżeczki agar-agar

4-5 łyżek erytrolu 

Masa piankowa:

1 galaretka truskawkowa +200 ml wody 

250 ml śmietany kremówki 



Wiśniowe serca:

Do rondelka przełożyć wiśnie, dodać wodę oraz erytrol. Zagotować i gotować około 5 minut. Następnie zmiksować na gładko. Postawić ponownie na ogień,dodać agar-agar i szybko wymieszać. Przelać do płaskiego dość dużego naczynia kwadratowego lub prostokątnego. Ostudzić i wstawić do lodówki na stężenia. 

Biszkopt biały:

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać aż piana będzie gęsta. Dodawać po 1 żółtku,za każdym razem wymieszać. 

Na koniec przesiać mąkę i delikatnie wymieszać.

Biszkopt czerwony:

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i barwnikiem. 

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać aż piana będzie gęsta. Dodawać po 1 żółtku, za każdym razem wymieszać. 

Na koniec przesiać mąkę i delikatnie wymieszać.

Każdy kolor ciasta przełożyć do osobnego worka cukierniczego. 

Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 




Po przekątnej wyciskać jasny biszkopt ( zostawić około 7 mm przerwy między jednym a drugim paskiem). Następnie w luki wyciskać czerwony biszkopt.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 10-12 minut. Wyjąć, delikatnie ostudzić. 

Formę keksówkę wyłożyć folią spożywczą i ułożyć biszkopt, nadmiar odciąć i odłożyć na bok, zostawić do ostygnięcia. 

Masa piankowa:

Galaretkę rozpuścić we wrzątku ( ilość wody zależy od Waszej foremki, u mnie wystarczyło 200 ml). Ostudzić i zostawić do wstępnego stężenia. Gdy ten proces się zacznie ubić kremówkę i wymieszać mikserem z tężejącą galaretką. 

Wykonanie:

Na dno biszkoptu wylać odrobinę pianki, następnie ułożyć wycięte foremką serca z masy wiśniowej. Ostrożnie wylać resztę kremu, przykryć resztą biszkoptu i wstawić do lodówki na kilka godzin .

Przed podaniem uwolnić z formy, pokroić i podawać. Smacznego. 







9 komentarzy: