sobota, 6 marca 2021

Domowe zapiekanki ( na domowych bułkach)

Dzień dobry:) 

Jestem już 6 tydzień na tej mojej " diecie " i przyznam się Wam, że czasem brakuje mi fast-dowodów, zwłaszcza zapiekanki z pieczarkami. I przyszło mi do głowy, żeby zrobić zdrowszą wersję tej przeķaski od podstaw czyli od bułki. I tak oto powstały te pyszności. Domowe bułki, do tego trochę pieczarek, lekka mozzarella i sporo świeżych kiełek zamiast ketchupu. Kiełki sama " hoduje". Robię sobie świeżą porcję co kilka dni. A jak u Was? Też " uprawiacie " kiełki? Ja już niedługo wysieje sobie do skrzynek na balkonie różne sałaty, szpinak czy bazylię. Oczywiście  sałata nie zwija się w główkę bo w skrzynce nie ma na to miejsca, ale doskonale zbiera się pojedyncze listki. Przetestowałam to w ubiegłym roku. 

Udanego weekendu:)

Acha słowo jeszcze o kaloryczności . Z podanych składników wyszło mi 6 bułek po 238 kcal każda. Z dwóch dni zrobiłam 4 mini zapiekanki. Każda z nich po około 150 kcal miała.





Bułki:

210 g mąki pszennej typ 750

200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 

250 ml letniej wody 

1 opakowania drożdży instant 

5 g cukru 

1 łyżeczka soli 

2 łyżeczki suszonego oregano 

1 łyżka roztrzepanego jajka

Nadzienie:

50 g pieczarek

30 g passaty pomidorowej 

1 łyżeczka przyprawy do dań włoskich 

40 g mozzarelli Light 

Różne kiełki 


Bułki:

Do miski przełożyć obie mąki, dodać drożdże, sól, cukier i oregano. Wymieszać. Następnie stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać około 6 minut. Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść ciasto i podzielić na 6 części. Uformować w małe walce i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Odłożyć na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec około 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. 

Nadzienie:

Pieczarki pokroić w plasterki. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzać porządnie. Wrzucić grzyby i dusić aż odparuje z nich woda. 

Bułki rozkroić na pół, posmarowane cienką warstwą passaty. Ułożyć pieczarkami i oprószyć  przyprawą. Ser pokroić w plasterki i też ułożyć na bułce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zapiekać do zrumienienia. 

Smacznego. 







7 komentarzy: