piątek, 19 marca 2021

Kokosowo- cynamonowe drożdżówki

Dzień dobry:)

Dzisiaj zapraszam na drożdżowe zawijance z cynamonem. Pomimo zmniejszonej ilości tłuszczu drożdżówki są bardzo smaczne. Zapraszam:) 





200 g ziemniaków ( waga obranych ziemniaków)

50 g oleju kokosowego 

350 g mąki orkiszowej jasnej

10 g cukru

50 g erytrolu

1 jajko

1 opakowanie  drożdży inastant

Nadzienie:

30 g oleju kokosowego 

3 łyżki erytrolu 

2 łyżeczki cynamonu 



Ciasto:

Ziemniaki ugotować do miękkości. Odcedzić, odparować i dodać olej . Dokładnie całość ubić i rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków. Zostawić do ostygnięcia. Do miski przełożyć  mąkę, dodać cukier, erytrol oraz drożdże. Jajko roztrzepać  i dodać do miski. Wymieszać. Dodać ciepłe ziemniaki i całość wymieszać. Wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche dodać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Dokończyć wyrabianie. Ciasto jest klejące, ale tak ma być. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 

Nadzienie:

Olej roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i. Dodać erytrol i cynamon. Wymieszać. 

Wykonanie:

Ciasto wyjąć z miski, ponownie 2-3 razy zagnieść. Rozwałkować na prostokąt i posmarować przygotowanym nadzieniem. Zrolować. Pokroić na 10 części. Ułożyć na blasze i posmarować mlekiem. Odłożyć do drugiego rośnięcia na około 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 st i piec około 15 minut do zrumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. 1 łyżkę erytrolu zmielić na puder i oprószyć drożdżówki. 


100 g 206 kcal.






10 komentarzy: