Dzień dobry:)
Dzisiaj zapraszam na drożdżowe zawijance z cynamonem. Pomimo zmniejszonej ilości tłuszczu drożdżówki są bardzo smaczne. Zapraszam:)
200 g ziemniaków ( waga obranych ziemniaków)
50 g oleju kokosowego
350 g mąki orkiszowej jasnej
10 g cukru
50 g erytrolu
1 jajko
1 opakowanie drożdży inastant
Nadzienie:
30 g oleju kokosowego
3 łyżki erytrolu
2 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
Ziemniaki ugotować do miękkości. Odcedzić, odparować i dodać olej . Dokładnie całość ubić i rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków. Zostawić do ostygnięcia. Do miski przełożyć mąkę, dodać cukier, erytrol oraz drożdże. Jajko roztrzepać i dodać do miski. Wymieszać. Dodać ciepłe ziemniaki i całość wymieszać. Wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche dodać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Dokończyć wyrabianie. Ciasto jest klejące, ale tak ma być. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Olej roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i. Dodać erytrol i cynamon. Wymieszać.
Wykonanie:
Ciasto wyjąć z miski, ponownie 2-3 razy zagnieść. Rozwałkować na prostokąt i posmarować przygotowanym nadzieniem. Zrolować. Pokroić na 10 części. Ułożyć na blasze i posmarować mlekiem. Odłożyć do drugiego rośnięcia na około 20 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 st i piec około 15 minut do zrumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. 1 łyżkę erytrolu zmielić na puder i oprószyć drożdżówki.
100 g 206 kcal.
Świetne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńTak, mnie też bardzo przypadło do gustu.
UsuńSuper. Zjadłabym
OdpowiedzUsuńNiestety już się skończyły 😉
UsuńPysznie wyglądają 😋💛
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńWyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńOne muszą być bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na ciasto drożdżowe. Drożdżówki wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń