niedziela, 28 marca 2021

Jajka faszerowane kiełbasą żywiecką w szynce

Dzień dobry:)
Do świąt została ostatnia prosta, więc pora na jakieś inspiracje na jajka. Faszerowane jajka oczywiście. Bardzo lubię takie dania, smaczne i zawsze śliczne. Od razu człowiek ma ochotę na jedzenie. Serdecznie polecam:)






8 jajek 

50 g kiełbasy żywieckiej 

Garść mixu sałat 

3 łyżki jogurtu naturalnego 

Sól, pieprz do smaku 

4 duże plastry szynki konserwowe

Szczypiorek 


Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i ostrożnie obrać ze skorupki. Odkroić oba końce. Z jednej strony tylko odrobinę, aby jajko stabilnie stało. Z drugiej strony trochę bardziej, aby można wyjąć żółtko, można pomóc sobie szpadką do szaszłyków. 

Do pojemnika blendera przełożyć żółtka, pokrojoną żywiecką, sałatę i jogurt. Zmiksować na gładko. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć farsz do woreczka foliowego strunowego, odciąć róg i wycisnąć obficie farsz. 

Każdy plaster szynki przekroić na pół wzdłuż. Owinąć nimi dookoła każde jajko ( można spiąć wykałaczką) i obwiązać szczypiorkiem. Udekorować kiełkami rzodkiewki. 

Smacznego!







5 komentarzy: