Witajcie w czwarteczek:)
Dzisiaj polecam Wam przepis na domowy, prosty chlebek. 10 minut wyrabiania, potem wyrastanie i możemy delektować się cudnym zapachem pieczonego chleba. Uwielbiam ten zapach. Lepszy niż drogie perfumy. A do tego satysfakcja, że mamy domowy chlebek. Zapraszam:)
200 g mąki typ 750
300 g mąki razowej
50 g drożdży świeżych
500 ml wody letniej
5 g cukru
1,5 łyżeczki soli
20 g siemnienia lnianego
10 g sezamu
20 g pestek dyni
Do 100 ml wody dodać drożdże, wymieszać do rozpuszczenia.
Do dużej miski przesypac obie mąki, dodać sól oraz cukier. Wsypać ziarna i dodać rozpuszczone drożdże. Wstępnie wymieszać robotem z końcówką haka. Następnie stale mieszając wlewać pozostałą wodę. Wyrabiać ciasto 10 minut( ciasto jest dość luźne i klejące, ale takie ma być). Następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1-1,5 do wyrośnięcia.
Duża formę do zapiekania spryskać 2-3 razy oliwą w sprayu i przełożyć do niej ciasto. Ponownie przykryć go ściereczką i odstawić na pół godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-50 minut,w zależności od sprawności piekarnika. Ostudzić i uwolnić z formy.
Smacznego.
100 g to 188kcal.
Pyszny, zdrowy i pożywny chlebek :) Idealny <3
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPyszny chlebek :) Domowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą Iza,domowy najlepszy:)
UsuńU Ciebie też smaczny chlebek!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńChlebek wygląda bardzo smakowicie :) Domowe wypieki to czyste złoto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Też tak uważam.
UsuńPiękna struktura chlebka Ci wyszła, profesjonalna :) Ja piekę chleb może ze 3 razy do roku, bo my prawie chleba nie jemy :)
OdpowiedzUsuńA ja niestety nie umiem żyć bez chleba. Chociaż trochę ale muszę zjeść go każdego dnia.
Usuńale pysznie wygląda! <3 mniam! idealny na weekendowe śniadanko! https://czynnikipierwsze.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję. Polecam upiec:)
UsuńDziękuję, z pewnością zajrzę:)
OdpowiedzUsuńidealnie wyszedł
OdpowiedzUsuń