Witajcie:)
Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić pomysłem na danie mięsne w wersji świąteczno-wiosennej. Myślę, że dodatek jajek przepiórczych idealnie wpisuje tą pieczeń w klimat świąt. A dzięki użyciu drobiu i groszku sprawia ,że danie jest lekkie i takie wiosenne. Ja zrobiłam go w wersji "siekanej" ponieważ nie mam maszynki do mielenia, a miksowanie w blenderze z ostrzami średnio podoba mi się ten stopień zmielenia, dlatego wolę mięso drobniutko posiekać. Ale jeśli Wy wolicie to możecie mięso zmielić. Pieczeń smakuje wyśmienicie na zimno jak i na ciepło. Serdecznie polecam:)
3 piersi z kurczaka- ok. 725 g
1 jajko
20 g otrąb owsianych
100 g groszku mrożonego
10 jajek przepiórczych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Jajka przepiórki ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki.
Mięso umyć i osuszyć . Pokroić w grupą kostkę. Następnie siekać drobniutko ostrym nożem. Przełożyć do miski, dodać jajko oraz przyprawy. Dodać groszek ( nie trzeba go rozmrażać), otręby i dokładnie wymieszać masę mięsną. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę mięsną. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50-60 minut w zależności od możliwości piekarnika.
Wyjąć i ostudzić zupełnie. Podawać pokrojone w plastry.
Smacznego.
Ale on apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńA jak wspaniale musi smakować - palce lizać! <3
Bardzo dziękuję Kasiu. Rzeczywiście smak groszku podkręca monotonny smak drobiu.
UsuńSuper pomysł na klops :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPięknie się prezentuje :) Będzie ozdobą świątecznego stołu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Taki był zamysł aby była to dekoracja stołu również:)
Usuńbardzo efektownie to wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPiękny i wiosenny.
OdpowiedzUsuń