niedziela, 21 marca 2021

Siekany klops drobiowy z jajkami przepiórki

 Witajcie:)

Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić pomysłem na danie mięsne w wersji świąteczno-wiosennej. Myślę, że dodatek jajek przepiórczych idealnie wpisuje tą pieczeń w klimat świąt. A dzięki użyciu drobiu i groszku sprawia ,że danie jest lekkie i takie wiosenne. Ja zrobiłam go w wersji "siekanej" ponieważ nie mam maszynki do mielenia, a miksowanie w blenderze z ostrzami średnio podoba mi się ten stopień zmielenia, dlatego wolę mięso drobniutko posiekać. Ale jeśli Wy wolicie to możecie mięso zmielić. Pieczeń smakuje wyśmienicie na zimno jak i na ciepło. Serdecznie polecam:)






3 piersi z kurczaka- ok. 725 g

1 jajko 

20 g otrąb owsianych 

100 g groszku mrożonego 

10 jajek przepiórczych

1 łyżeczka soli 

1 łyżeczka białego pieprzu 

1 łyżeczka czosnku granulowanego 


Jajka przepiórki ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki. 

Mięso umyć i osuszyć . Pokroić w grupą kostkę. Następnie siekać drobniutko ostrym nożem. Przełożyć do miski, dodać jajko oraz przyprawy. Dodać groszek ( nie trzeba go rozmrażać), otręby i dokładnie wymieszać masę mięsną. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę mięsną. Wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50-60 minut w zależności od możliwości piekarnika. 

Wyjąć i ostudzić zupełnie. Podawać pokrojone w plastry. 

Smacznego. 






9 komentarzy: