wtorek, 9 marca 2021

Wiosenna zupa z makaronem z cukinii

Witajcie:)

Za oknem pierwsze niewinne podrygi wiosny, więc u mnie na talerzu również wiosennie. Prosta zupa z zielonych warzyw z jeszcze prostszym makaronem z cukinii. Zupa jest smaczna, lekka i taka ładna. Zapraszam na talerz parującej zupki:)

Udanego tygodnia:)



125 g selera naciowego 

350 g brokuła ( różyczki)

250 g mrożonego groszku 

10 cm pora

2 łyżki oleju rzepakowego 

Po 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, pieprzu i imbiru mielonego 

1,5 litra wody 

Sól do smaku 

2 małe cukinię


Wszystkie warzywa poza cukinią i groszkiem rozdrobnić. Pokroić w średniej wielkości kostkę. W garnku rozgrzać olej i dodać wszystkie przyprawy poza solą. Ogrzewać je aż zaczną pachnieć, gdy to nastąpi wrzucić warzywa. Smażyć 3 minuty i dodać groszek bez rozmrażania. 

Wlać wodę i gotować do miękkości warzyw.  Zdjąć z ognia ,doprawić solą. Zmiksować na gładko. Z cukinii zrobić makaron przy użyciu sparalizera ( 1/2 cukinii na porcję). Smacznego. 

100 g zupy  32 kcal 









6 komentarzy: