Dzień dobry:)
Na wszystkich zaprzyjaźnionych blogach pełno pysznych i pięknych babek. Nie powiem trochę zazdrościłam, więc podjąłam próbę przygotowania babki w wersji lżejszej. I chyba całkiem nieźle wyszło. Wypieki na czerwonej fasoli nie są mi obce,ale zwykle dodawałam kakao i cynamon aby smak fasoli nie był wyczuwalny. Tym razem zrobiłam na espresso i proszku kawy i wyszło równie smacznie i fasoli nie czuć. Może i Wy się skusicie? Serdecznie polecam:))
350 g fasoli czerwonej z puszki
50 ml oleju
3 jajka
120 g mąki orkiszowej jasnej
2 łyżeczkiproszku do pieczenia
100 ml espresso
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kawy mielonej
100 g erytrolu
Do miski przełożyć mąkę, proszek do pieczenia i obie kawy, wymieszać i odłożyć na bok.
Fasolę odcedzić i przepłukać pod bieżącą wodą. Zostawić do odcieknięcia. Przełożyć do pojemnika blendera. Dodać espresso i żółtka. Zmiksować. Dodać olej i erytrol. Dokończyć miksowanie na gładko.
Przelać do miski, dodać sypkie składniki i wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić na pianę i dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do silikonowej formy na babkę i piec w 180 stopniach około 40-45 minut,do suchego patyczka.
Wyjąć, ostudzić. Oprószyć zmielonym erytrol na puder.
100 g to 193 kcal.
Koniecznie muszę taką upiec!
OdpowiedzUsuńPolecam, prosto i smaczne
Usuńja to muszę zrobić:D słodko ale zdrowo będzie:)
OdpowiedzUsuńDokładnie!:)
UsuńŚwietny pomysł, Super babka.
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńFasolowe ciasta już robiłam różne, ale nigdy kawowego :) Super pomysł, musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńKasiu serdecznie Ci polecam. Kawę fajnie czuć
UsuńNigdy nie piekłam ciasta na fasoli, ciekawa jestem jak smakuje. Zapraszam do mnie na chałkę :)
OdpowiedzUsuńIza ciasto jest w stylu brownie, takie maziste czyli pyszne;)
UsuńMniam, musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńA rzeczywiście pysznie wyszło:)
UsuńMusi być pyszna😊
OdpowiedzUsuń