środa, 10 lutego 2021

Pieczone pączki z nadzieniem truskawkowo-różanym ( ciasto z dodatkiem ziemniaków)

Dzień dobry:)

Jutro czwartek, Tłusty Czwartek. Dla osób na diecie to ciężki dzień. Ale z moimi pączkami uda się Wam lekko przejść ten dzień. Pączuszki są wilgotne, pyszne i średniokaloryczne że tak powiem. Mój pączek ma 202 kcal w jednej sztuce. Tradycyjne pączki w 100 g mają ponad 400 kcal, czyli jest to duża różnica. Tym bardziej, że moje pączki właśnie mają około 100 g. Zachęciłam Was? mam nadzieję, że tak. Zapraszam:) z podanych składników wychodzi 14 sztuk.




300 g ziemniaków ( waga obranych ziemniaków)

80 g masła

250 g mąki orkiszowej jasnej

250 g mąki pszennej typ 750

10 g cukru

50 g erytrolu

1 jajko

1 żółtko

2 opakowania drożdży inastant

Nadzienie:

230 g mrożonych truskawek

1 łyka erytrolu

1 łyżka płatków różanych

Dekoracja:

25 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

1 białko

2 łyżki mleka


Ciasto:

Ziemniaki ugotować do miękkości. Odcedzić, odparować i dodać masło. Dokładnie całość ubić i rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków. Zostawić do ostygnięcia.

Do miski przełożyć obie mąki, dodać cukier, erytrol oraz drożdże. Jajko wymieszać z żółtkiem i dodać do miski. Wymieszać. Dodać ciepłe ziemniaki i całość wymieszać. Wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche dodać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Dokończyć wyrabianie. Ciasto jest klejące, ale tak ma być. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 

Nadzienie:

W międzyczasie przygotować nadzienie. Do rondelka przełożyć truskawki ( nie rozmrażać ich). Dodać 2 łyżki wody, erytol i dusić. Gdy owoce będą na wpół miękkie dodać płatki róży. Dusić całość do rozpadnięcia owoców i zgęstnienia. Zimny mus zmiksować blenderemna gładko. 

Wykonanie:

Ciasto wyjąć z miski, ponownie 2-3 razy zagnieść. Następnie podzielić na 14 porcji po 75 g każda, uformować je w kuleczkę. Przełożyć pączki na blachę wyłożoną papierem. Białko wymieszać z mlekiem i posmarować dokładnie każdego pączka. Odłożyć do drugiego rośnięcia na około 20 minut, 

Piekarnik rozgrzać do 180 st i piec około 15 minut do zrumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. 

Nadzienie przełożyć do szprycy i nadziewać pączki wbijając dyszę z boku ciastka. 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Zrobić dekoracyjny zygzak na każdym pączku. Smacznego!






11 komentarzy:

  1. Już kilka razy miałam się skusić na drożdżowe z ziemniakami, ale jakoś mi się jeszcze nie złożyło :) A efekt bardzo smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu ja też po raz pierwszy zrobiłam takie ciasto. Chciałam aby ciasto wyszło wilgotne bez nadmiaru tłuszczu i chyba wyszło niezle.

      Usuń
  2. Wspaniałe! Podoba mi się dodatek ziemniaków i użycie erytrolu zamiast cukru.
    Przepis zapisuję i koniecznie zrobię takie pyszne pączki.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu bardzo dziękuję. Będzie mi niezmiernie miło :) ja również serdecznie Cię ściskam:)

      Usuń
  3. Przepis wart wypróbowania, bo pączki wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczone jeszcze zrobię, bo są zdrowsze i mniej kaloryczne

    OdpowiedzUsuń