poniedziałek, 22 lutego 2021

Babeczki jaglane

Dzień dobry:)

I kolejny tydzień przed nami. A ten w pogodzie ma być przyjemny. Od razu inny humor człowiek ma. Ale to nie blog o pogodzie tylko o gotowaniu ;). Proponuję dzisiaj babeczki z kaszy jaglanej. Kaszę poznałam i pokochałam podczas mojej poprzedniej fazy chudej. Czyli jakieś sześć lat temu. Często po nią sięgam, chociaż takie babeczki zrobiłam po raz pierwszy. Babeczki to chyba najbardziej "mobilny " deser na świecie. Można zabrać go dosłownie wszędzie. Ja zawsze robię zapas, mrożę i potem każdego dnia biorę na drugie śniadanie w rejonie. 

Słowo wyjaśnienia odnośnie wiórków kokosowych- moje są w kolorze czerwonym. Zostało mi jeszcze trochę zabarwionych wiórków ze świąt, a że nie znoszę wyrzucać jedzenia to je wykorzystałam. 






150 g kaszy jaglanej- waga suchej kaszy 

70 g masła orzechowego 

4 łyżki oleju rzepakowego 

100 g erytrolu 

30 g kakao

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

100 ml mleka 1,5%

20 g mąki orkiszowej jasnej

30 g gorzkiej czekolady 

5 g wiórek kokosowych 


Kaszę przełożyć do garnka. Prażyć przez 5 minut co jakiś czas mieszając  aby nie przypaliła się. W międzyczasie w czajniku zagotować wodę. Kaszę przełożyć na sito i przelać ją wrzątkiem. Ponownie przełożyć kaszę do garnka i zalać 3 szklankami wody. Dodać szczyptę soli i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i ugotować kaszę do miękkości. Zdjąć z ognia i ostudzić, ale nie zupełnie. Do ciepłej kaszy dodać masło orzechowe, olej i jajka. Zmiksować blenderem. Następnie dodać erytrol, mleko, proszek, kakao. Dokładnie wszystko zmiksować. Na koniec dodać mąkę i dobrze wszystko wymieszać. 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Silikonowe foremki do muffinek napełnić po 2 łyżki masy ( lepiej nie wykładać foremek papilotkami, bo ciężko odchodzą od gotowej babeczki). Piec 35-40 minut do suchego patyczka.  Wyjąć i ostudzić na kratce. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Gdy lekko ostygnie przełożyć do woreczka strunowego, zrobić maleńką dziurę i udekorować muffinki. Oprószyć wiórkami kokosowymi. 

Smacznego 

Z podanych składników wyszły mi 22 babeczki po 98 kcal jedna. 






7 komentarzy: