Witajcie.
W kalendarzu 9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy. A jak powszechnie wiadomo pizza to nie smakołyk dla osób walczących z nadwagą. Dlatego postanowiłam ciut odchudzić ten pyszny przysmak. Wyszło naprawdę smacznie i do tego lekko. Cała pizza to 460 kcal. W przypadku tradycyjnej pizzy często jeden kawałek ma tyle kalorii. Moją pizzę możecie zjeść w pojedynkę na obiad, lub w dwie osoby na kolację. To już zależy od Was:) serdecznie polecam i zapraszam:)
50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g mąki razowej
80 ml letniej wody
3 g cukru
szczypta soli
1 opakowanie drożdży instant
80 g cukinii
50 g sera mozzarella light
3 oliwki
2 pomidorki cherry
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki przyprawy do dań włoskich
Ciasto:
Do miski przełożyć obie mąki, dodać cukier, sól, oraz drożdże. Wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto na jednolitą i elastyczną masę. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Wykonanie:
W czasie gdy ciasto rośnie cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Oprószyć solą i zostawić na 15 minut, Po tym czasie osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miseczki 2-3 razy psiknąć oliwą, dodać przyprawę i wymieszać. Dodać cukinie i obtoczyć wszystkie plasterki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Ułożyć na nim plasterki cukinii, pomidorki i oliwki. Ser również pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na pizzę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 i piec około 8-10 minut d o lekkiego zrumienienia. Smacznego!
No niestety nawet domowa pizza, czy pizzerinki to jednak masa kalorii :) Kusi mnie pizza na spodzie z kalafiora, ale się jeszcze nie odważyłam :) Ale Tobie się udało zrobić fit pizzę, super :)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci że ja też jeszcze nie robiłam tej na spodzie z kalafiora. Trochę przeraża mnie ta obróbka,która powoduje dużą utratę objętości tego warzywa.
OdpowiedzUsuńTeż się cieszę, że mi się udało chociaż troszeczkę odchudzić ten frykas;)
Super pomysł na pizzę :) Zdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuń