środa, 24 lutego 2021

Małe zapiekanki jaglano-warzywne

Witajcie:)

Ostatnio była kasza jaglana na słodko, dzisiaj więc będzie na wytrawnie. Z dodatkiem warzyw i sera mozzarella. Takie małe porcje zapiekanki doskonale się mrozi. Ja każdą porcję mrożę osobno i gdy potrzebuje wyjmuję i mam zdrowy i szybki obiad gotowy. Nie muszę się martwić, że z braku czasu na gotowanie zapcham się niezdrowym fast-foodem. Dlatego w trakcie walki o niższą wagę ważne jest planowanie. Ja najczęściej w weekend gotuję sobie więcej, porcję, zamrażam i później mam spokojną głowę. Wam również to polecam:) udanej środy:)




140 g cukinii

1 łodyga selera naciowego

100 g marchewki

100 g groszku mrożonego

330 g ugotowanej kaszy jaglanej

2 jajka rozm. M

1 łyżka oleju

125 g sera mozzarella light

sól, pieprz do smaku

1 łyżka sosu teryiaki

szczypta płatków chili


Groszek ugotować na parze, odłożyć na bok. Seler, marchewkę i cukinie rozdrobnić na kawałki jakie nam odpowiadają. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić rozdrobione warzywa. Lekko oprószyć solą i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia, ostudzić. Przełożyć do miski, dodać groszek i kaszę. Wymieszać. 

Do pojemnika blendera z ostrzami przełożyć ser oraz jajka. Dodać sos teryika i zmiksować na gładko. Przełożyć do miski z resztą składników. Doprawić do smaku solą ( ostrożnie), pierzem i chili. Wymieszać. Nakładać po 2 łyżki do małych rantów do pieczenia. Piec w 180 st około 30 minut, do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i uwolnić z rantów. 

Z podanych składników wychodzi 5 porcji po 191 kcal. 






7 komentarzy: