niedziela, 28 lutego 2021

Warzywno- mięsne placuszki z piekarnika

Dzień dobry:)

Przed nami ostatni dzień miesiąca. Zleciał ten czas szybko. Pierwszy miesiąc prowadzenia za mną i pierwsze 5 tygodni zmiany nawyków i walki z nadprogramowymi kilogramami. I muszę się pochwalić, że jestem na dobrej drodze. Póki co wygrywam tą walkę i mam nadzieję że taka tendencja się utrzyma:))))

No ale dosyć prywaty czas na przepis. Dzisiaj polecam placuszki/ kotleciki z drobiu i warzyw. Jak zwykle warzyw jest więcej. Placuszki są pieczone w piekarniku. Z podanych składników wyszło mi 5 sztuk,więc 2 obiady po 2 sztuki i ostatnią użyłam do domowego burgera z domową bułką. Było pysznie i bez wyrzutów sumienia. Polecam spróbować. 

Spokojnej niedzieli:)




190 g piersi z kurczaka 

130 g cukinii 

90 g marchewki 

30 g pora

40 g mozzarelli light 

15 g mąki orkiszowej jasnej 

1 łyżka siekanej natki 

1 łyżka siekanego koperku 

Sól pieprz do smaku 

1/2 łyżeczki ziół włoskich suszonych 


Mięso umyć, osuszyć. Drobniutko posiekać dużym nożem. Por również drobniutko pokroić. Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do miski razem z mięsem i porem. Dodać porwana mozzarelle, natkę i koperek. Dodać przyprawy. Wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać mąkę i po raz ostatni wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę. 

Następnie wyjąć z lodówki.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać po 100 gram masy. Rozpłaszczyć. Piec w 180 stopniach około 20 minut. 

Smacznego!

5 sztuk po 76 kcal jedna sztuka 






3 komentarze:

  1. Wspaniałe! Pyszne i pożywne placuszki, a wyglądają niezwykle smacznie.
    Przepis zapisuję i zrobię je koniecznie :D
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :) Uwielbiam takie kotleciki :)

    OdpowiedzUsuń