Witajcie:)
Gotowi na kolejny miesiąc nowego roku? Mam nadzieję, że tak:) bo ja jestem. Zwarta i gotowa, aby zawalczyć o siebie. I zrobię to ze smakiem:) lubię dobre jedzenie.... ( tak, wiem widać to po mnie 😜),dlatego teraz te dobre jedzenie trzeba trochę odchudzić, ale nie pozbawić smaku. W związku z tym proponuję Wam pastę z tuńczyka i kaszy jaglanej. Roboczo możemy nazwać to nawet paprykarzem. Uwielbiam ten wyrób, ale czasem jest ryzyko, że w puszce jest kuter zmielony z rybakiem 😁dlatego aby zjeść smacznie i zdrowo trzeba zrobić to samemu. Ale bez obaw przygotowanie jest proste i niezbyt czasochłonne. mam nadzieję, że Was zainteresowałam tym przepisem. Zapraszam:)
100 g tej pasty to tylko 97 kcal, więc można zjeść jej sporo.
1 puszka tuńczyka
150 g ugotowanej kaszy jaglanej
100 g cukinii
60 g pietruszki
1 gałązka selera naciowego
120 g marchewki
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki koncertu pomidorowego
Sól, pieprz do smaku
Cebulę i seler pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i seler. Smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać resztę warzyw, oprószyć solą, dodać 2 łyżki wody i dusić do miękkości. Dodać ketchup i koncentrat. Wymieszać. Po 2 minutach zdjąć z ognia i ostudzić.
Tuńczyka odcedzić na sicie. Przełożyć do miski, dodać warzywa i jaglankę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Najlepiej smakuje następnego dnia.
Smacznego!
lubię takie pasty
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita pasta :)
OdpowiedzUsuń