poniedziałek, 1 lutego 2021

Pasta z tuńczyka, kaszy jaglanej i warzyw

Witajcie:)

Gotowi na kolejny miesiąc nowego roku? Mam nadzieję, że tak:) bo ja jestem. Zwarta i gotowa, aby zawalczyć o siebie. I zrobię to ze smakiem:) lubię dobre jedzenie.... ( tak, wiem widać to po mnie 😜),dlatego teraz te dobre jedzenie trzeba trochę odchudzić, ale nie pozbawić smaku. W związku z tym proponuję Wam pastę z tuńczyka i kaszy jaglanej. Roboczo możemy nazwać to nawet paprykarzem. Uwielbiam ten wyrób, ale czasem jest ryzyko, że w puszce jest kuter zmielony z rybakiem 😁dlatego aby zjeść smacznie i zdrowo trzeba zrobić to samemu. Ale bez obaw przygotowanie jest proste i niezbyt czasochłonne. mam nadzieję, że Was zainteresowałam tym przepisem. Zapraszam:)

100 g tej pasty to tylko 97 kcal, więc można zjeść jej sporo. 




1 puszka tuńczyka 

150 g ugotowanej kaszy jaglanej 

100 g cukinii 

60 g pietruszki 

1 gałązka selera naciowego 

120 g marchewki 

1 cebula

2 łyżki oleju rzepakowego 

2 łyżki ketchupu pikantnego 

2 łyżki koncertu pomidorowego 

Sól, pieprz do smaku 


Cebulę i seler pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i seler. Smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać resztę warzyw, oprószyć solą, dodać 2 łyżki wody i dusić do miękkości. Dodać ketchup i koncentrat. Wymieszać. Po 2 minutach zdjąć z ognia i ostudzić. 

Tuńczyka odcedzić na sicie. Przełożyć do miski, dodać warzywa i jaglankę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 

Najlepiej smakuje następnego dnia. 

Smacznego!






2 komentarze: