niedziela, 7 lutego 2021

Drobiowe mini roladki pieczone w papilotach

Dzień dobry w niedzielę. Myślicie już o tym co ugotować na obiad? Jeśli nie macie pomysłu służę pomocą. Dzisiaj polecam Wam roladki z piersi kurczaka z warzywami gotowanymi na parze, całość pieczona w piekarniku w folii aluminiowej. Pysznie, kolorowo, do syta i lekko. Czyli tak jak lubię. Serdecznie polecam:) Udanej niedzieli.





2 piersi z kurczaka 

1 marchewka 

1/2 cukinii 

Garść oliwek czarnych 

2 łyżki musztardy 

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 

1/2łyżeczki pieprzu białego 

Sól 

2 łyżki oleju 

Płatki chili 


Mięso umyć, osuszyć i przekroić  w plastry wzdłuż płata. Z każdego powinno wyjść 4 płaty. W małej miseczce wymieszać sól, pieprz i czosnek. Taką mieszanką oprószyć mięso z każdej strony. Odłożyć na godzinę do lodówki. 

Marchewkę obrać ze skórki i pokroić w słupki. Cukinię wydrążyć i również pokroić w słupki. Ugotować je na parze (w przypadku braku naczynia do gotowania na parze, na ogniu postawić garnek z niedużą ilością wody. Postawić na garnku durszlak i przykryć pokrywką).

Mięso posmarować odrobiną musztardy, ułożyć po 2 słupki marchewki i cukinii. Dodać oliwki i zrolować. W razie konieczności spiąć wykałaczką. Na blacie rozłożyć płat folii aluminiowej i posmarować olejem. Posypać płatkami chili i ułożyć roladkę. Zamknąć pakiecik dokładnie z każdej strony. Przełożyć na blachę od piekarnika i wstawić. Piec około 30 minut w 180-190 stopniach.

Przed podaniem ostrożnie otworzyć folię i wyjąć roladki. Smacznego! 




6 komentarzy: