Dzień dobry w niedzielę. Myślicie już o tym co ugotować na obiad? Jeśli nie macie pomysłu służę pomocą. Dzisiaj polecam Wam roladki z piersi kurczaka z warzywami gotowanymi na parze, całość pieczona w piekarniku w folii aluminiowej. Pysznie, kolorowo, do syta i lekko. Czyli tak jak lubię. Serdecznie polecam:) Udanej niedzieli.
2 piersi z kurczaka
1 marchewka
1/2 cukinii
Garść oliwek czarnych
2 łyżki musztardy
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2łyżeczki pieprzu białego
Sól
2 łyżki oleju
Płatki chili
Mięso umyć, osuszyć i przekroić w plastry wzdłuż płata. Z każdego powinno wyjść 4 płaty. W małej miseczce wymieszać sól, pieprz i czosnek. Taką mieszanką oprószyć mięso z każdej strony. Odłożyć na godzinę do lodówki.
Marchewkę obrać ze skórki i pokroić w słupki. Cukinię wydrążyć i również pokroić w słupki. Ugotować je na parze (w przypadku braku naczynia do gotowania na parze, na ogniu postawić garnek z niedużą ilością wody. Postawić na garnku durszlak i przykryć pokrywką).
Mięso posmarować odrobiną musztardy, ułożyć po 2 słupki marchewki i cukinii. Dodać oliwki i zrolować. W razie konieczności spiąć wykałaczką. Na blacie rozłożyć płat folii aluminiowej i posmarować olejem. Posypać płatkami chili i ułożyć roladkę. Zamknąć pakiecik dokładnie z każdej strony. Przełożyć na blachę od piekarnika i wstawić. Piec około 30 minut w 180-190 stopniach.
Przed podaniem ostrożnie otworzyć folię i wyjąć roladki. Smacznego!
Apetycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek kochana :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe i bardzo smakowite roladki <3
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny obiad, super pomysł na świetny efekt bez dużego wysiłku :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń