Dzień dobry:)
Czy są tutaj osoby lubiące pierogi? ja wprost uwielbiam! Oczywiście te mamine ruskie były najlepsze. Ja staram się aby moje były równie smaczne. Ale częściej sięgam po inne farsze, zwłaszcza teraz. Gdy robię dla siebie to robię z ciemnej mąki i z warzywami. Dla moich córuś i męża oczywiście z kapustą i mięskiem.
Słowo się rzekło, że moje pierogi są z ciemnej mąki więc zapraszam na taki właśnie przepis. Ciasto z mąki razowej. Ciasto z takiej mąki jest troszkę inaczej i ostrożnie należy dodawać wodę, bo mąka różnie ją wchłania. Do ciasta farsz z kapusty białej i marchewki i przepyszne i lekkie pierogi gotowe. Z podanych składników wyszło mi 31 pierożków po 50 kcal jeden. Świetnie smakują z kiełkami. Serdecznie polecam:)
Farsz:
400 g kapusty białej
140 g marchewki
100 g pora
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka słodkiego sosu chili
Sól pieprz do smaku
Ciasto:
320 g mąki razowej
2 łyżki oleju
Ok. 300 ml gorącej wody
Farsz :
Do pojemnika blendera z ostrzami przełożyć białą kapustę i zmiksować. To samo zrobić z marchewką i porem. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić wszystkie warzywa. Dusić warzywa do miękkości. Doprawić solą i pieprzem oraz sosem chili. Wymieszać. Po 2 minutach zdjąć z ognia. Ostudzić.
Ciasto:
Do miski przełożyć mąkę, dodać olej i stopniowo wlewać wodę. Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut.
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować, ale niezbyt cienko, bo będzie się rwać przy klejeniu pierogów. Wycinać kółka o średnicy 9 cm. Nakładać po łyżce farszu i lepić pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2- 3 minuty od wypłynięcia.
Smacznego!
Obłędne!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńUwielbiam pierogi, ale brakuje mi trochę zapału, żeby je zrobić :D Nie próbowałam jeszcze z mąki razowej, muszę się wreszcie odważyć :)
OdpowiedzUsuńKasiu ja pierogi to tak raz w miesiącu robię, zazwyczaj w sobotę bo wtedy mam wolne. Na tą sobotę też mam zaplanowane pierożki:)
Usuńale fajnie wyglądaja
OdpowiedzUsuńDziękuję Iza:)
Usuńo kurcze:D pierwszy raz widzę takie cudo:) ten kolor ciasta mega mi się podoba:D:D:D jadłabym^^ a farsz także przemawia do mnie:) obserwuję z miłą chęcią i zapraszam serdecznie do siebie;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję z pewnością zajrzę. A pierogi z takim ciastem są bardzo sycące.
UsuńŚwietne, chętnie bym zjadła 🙂
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńO tak! Pierogowe love <3
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na zdrowszą wersję pierożków - pycha! :)
Uwielbiam pierogi :) Twoje wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń