100 g suchego grochu ( połówki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mała pietruszka
1 marchewka
120 cukinii
2 łodygi selera naciowego
175 g kapusty białej
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki papryki ostrej
Szczypta suszonych płatków chili
1/2-1 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonego majeranku
Groch moczyć przez noc w wodzie. Kolejnego dnia odcedzić z tej wody.
Cebulę pokroić w małą kostkę. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Cukinię, marchewkę ,pietruszkę i seler pokroić w drobną kostkę. Kapustę poszatkować drobno. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek. Po 2 minutach dodać paprykę i płatki chili. Po kolejnej minucie wrzucić wszystkie rozdrobnienie warzywa z wyjątkiem kapusty. Dodać odcedzony groch. Podsmażyć całość 3-4 minuty, po czym zalać 1,5 litrem wody.
Zagotować. Po około 10 minutach od zagotowania wrzucić kapustę i dać 1/2 łyżeczki soli. Gotować do miękkości warzyw. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać koncentrat. Skosztować czy zupa jest wystarczająco słona, w razie konieczności jeszcze doprawić. Wyłączyć zupę i wrzucić majeranek i wymieszać.
100 g zupy to 37 kcal
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz