sobota, 30 stycznia 2021

Jarzynowa grochówka

Dzień dobry. 
U nas od rana pełno śniegu, biało aż miło. Pewnie córcie wyciągną mnie na lepienie bałwana. A po zabawie na świeżym powietrzu i na mrozie doskonale sprawdzi się rozgrzewająca zupa. Proponuję Wam grochówkę. Ale spokojnie nie będzie to zupa na boczku z kiełbasą, ale zupa pełna warzyw. 
I naprawdę jest pyszna. Myślę, że dodatek białej kapusty nadaje jej ciekawy smak. I naprawdę nie brakuje mięsa w tym daniu. Przekonajcie się sami. Udanego weekendu:)






100 g suchego grochu ( połówki)

1 cebula

2 ząbki czosnku 

1 mała pietruszka 

1 marchewka 

120 cukinii

2 łodygi selera naciowego 

175 g kapusty białej 

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka koncentratu pomidorowego 

1/2 łyżeczki papryki ostrej 

Szczypta suszonych płatków chili

1/2-1 łyżeczki soli

1 łyżeczka suszonego majeranku 



Groch moczyć przez noc w wodzie. Kolejnego dnia odcedzić z tej wody. 

Cebulę pokroić w małą kostkę. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Cukinię, marchewkę ,pietruszkę i seler pokroić w drobną kostkę. Kapustę poszatkować drobno. W garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek. Po 2 minutach dodać paprykę i płatki chili. Po kolejnej minucie wrzucić wszystkie rozdrobnienie warzywa z wyjątkiem kapusty. Dodać odcedzony groch. Podsmażyć całość 3-4 minuty, po czym zalać 1,5 litrem wody. 

Zagotować.  Po około 10 minutach od zagotowania wrzucić kapustę i dać 1/2 łyżeczki soli. Gotować do miękkości warzyw. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać koncentrat. Skosztować czy zupa jest wystarczająco słona, w razie konieczności jeszcze doprawić. Wyłączyć zupę i wrzucić majeranek i wymieszać. 





100 g zupy to 37 kcal

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz