niedziela, 28 września 2025

Kaczka pieczona w rękawie

Dzień dobry 🙂 

Dawno nie było pomysłu na pieczyste, więc nadrabiam tą zaległość. Tym razem przygotowałam kaczkę w rękawie do pieczenia i chyba póki co to najlepsza kaczka jaką zrobiłam. Z oczywistych względów upiekłam ją w piekarniku, a nie w wiatropiecu. Ale można znaleźć plus takiej sytuacji,w domu zrobiło się cieplej. Co przy nadchodzących chłodnych dniach może być dobrym pomysłem - pyszny obiad i milutkie ciepełko 😁

Udanej niedzieli 🙂 




1 tuszka kaczki - ok. 2 kg 

1 duża mandarynka 

2 łyżki miodu 

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 

1 ząbek czosnku 

Sól pieprz do smaku 


Mięso umyć, dokładnie osuszyć.

W miseczce wymieszać przyprawy. Dodać startą skórę z mandarynki. Wycisnąć sok i wraz z miodem dodać do marynaty.

Czosnek pokroić w plasterki i dodać do miseczki. Całość wymieszać.

Kaczkę przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać marynatę i dokładnie obtoczyć. 

Wstawić do lodówki na 16-18 godzin. 

Kolejnego dnia wyjąć z lodówki na około 2 godziny przed planowanym pieczeniem aby mięso nabrało temperatury pokojowej.

Piekarnik nagrzać do 200 st. W rękawie zrobić kilka niewielkich nacięć,aby para mogła uchodzić. Piec kaczkę 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i dać odpocząć przez 15 minut i podawać. Smacznego.








2 komentarze: