Dzień dobry 🙂
Jak minął Wam weekend? U mnie bardzo leniwie. Upiekłam tylko szybkie jogurtowe ciasto ze śliwkami i poza obiadem nie robiłam nic. A takie nicnierobienie było mi potrzebne bo dosyć ciężkim tygodniu pracy. Oba etaty, które przez wrzesień wykonuję są pracami fizycznymi więc pod koniec tygodnia dały mi już się we znaki. Do tego zebranie w szkole, wizyta u lekarza z młodszą córką i tydzień zleciał. No ale nie jest to blog o marudzeniu a o gotowaniu 😉 dlatego przejdę do przepisu. Pomysł prosty, ale jaki smaczny. Moja młodsza córka szczególnie upodobała sobie ten pomysł. Gdy spróbowała pierwszą pizzerinke to sama sięgała po kolejną. Myślę więc, że to najlepsza rekomendacja. Jeśli Daruni smakowało,a ona jak wiecie jest kapryśna kulinarnie, to myślę że i Wam posmakuje. Serdecznie zapraszam i polecam 🙂
Udanego tygodnia 😘
2 opakowania ciasta francuskiego
3 kiełbasy z szynki bez osłonki
2 duże pieczarki
1 cebula
10 czarnych oliwek
160 g sera żółtego
2 łyżki ketchupu
1 łyżka oleju
1/2 jajka
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
2 łyżki sezamu
Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić na oleju. Gdy to nastąpi dodać pokrojoną w talarki kiełbasę i pieczarki ( mogą być w połtalarkach). Smażyć całość około 6-7 minut. Dodać pokrojone w krążki oliwki. Po minucie zdjąć z ognia i zostawić do napęcznienia.
W międzyczasie zetrzeć ser na grubych oczkach.
Do zawartości patelni dodać ser, ketchup oraz przyprawę do pizzy. Dokładnie wymieszać.
Każde ciasto podzielić na 4 długie paski. Na jednej połowie układać farsz i drugą połową zamykać całość paczuszki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec w 200 st około 18-20 minut. Podawać zimne lub gorące.
Smacznego.
Wyglądają naprawdę smacznie. Wspaniale się prezentują.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie zapiekane ciasto francuskie.
OdpowiedzUsuń