Dzień dobry 🙂
Zaczynamy ostatnie dwa dni września, ja się bardzo z tego cieszę z wiadomych powodów. A jak upłynął Wam weekend? Mnie sobota bardzo pracowicie. Można by powiedzieć, że nad wyraz cukiernicze 😉 w sumie zrobiłam 5 różnych ciast ( w tym torcik na imieniny męża) oraz przygotowałam bułki na niedzielne śniadanie. Pozostałe słodkości są na dziś do pracy,na pożegnanie ze współpracownikami. Przepracowaliśmy razem 8 lat, więc mam nadzieję że będą mnie wspominać 🥹
A teraz pora przejść do dzisiejszego przepisu. Obiecane ciasto drożdżowe ze śliwkami. Nie jest to może ciasto na konkurs ( szczególnie pod względem urody), ale w smaku jest naprawdę rewelacyjne! Sama się zdziwiłam, że tak wysoko mi wyrosło, chociaż trochę nie równo. A z drugiej strony to wypiek domowy, więc może te nierówności dodają mu uroku. Co o tym myślicie? W sieci widzę wiele pomidorów na drożdżowe z serem,ale wszędzie to był twaróg. Ja miałam do wykorzystania serek homogenizowany, któremu wkrótce miała skończyć się data ważności i trochę się bałam czy na takim płynniejszy mnie serze wyjdzie ciasto. Na szczęście wszystko pięknie się udało, ciasto bardzo nam smakowało i co najważniejsze znowu nic nie zmarnowałam 💪
Udanego tygodnia i nadchodzącego października 🥰🍂🍄
500 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru
1 opakowanie drożdży instant
175 ml letniego mleka
3 jajka rozm M
70 g miękkiego masła
Szczypta soli
500 g serka homogenizowanego naturalnego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
250 g śliwek
Kruszonka:
30 go masła
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Do miski przełożyć mąkę, dodać cukier, drożdże i szczyptę soli. Wymieszać.
Dodać roztrzepane jajka i wstępnie wymieszać. Następnie dodać mleko i wyrabiać hakiem robota przez 5 minut.
Stopniowo dodawać miękkie masło i wyrabiać kolejne 4 minuty, aż tłuszcz się dobrze wchłonie. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać.
Do miski przełożyć serek, dodać jajko, ekstrakt i cukier. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i wymieszać aby nie było grudek.
Serek wyłożyć na ciasto drożdżowe i ułożyć śliwki.
Składniki na kruszonkę przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i pulsacyjnie wymieszać. Wysypać na ciasto. Zostawić pod przykryciem na kolejne 15 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st ( góra -dół) i piec około 40-45 minut.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego.
Chętnie zjadłabym taki kawałeczek do kawki.
OdpowiedzUsuń