poniedziałek, 29 września 2025

Ciasto drożdżowe z serem, śliwkami i kruszonką

Dzień dobry 🙂 

Zaczynamy ostatnie dwa dni września, ja się bardzo z tego cieszę z wiadomych powodów. A jak upłynął Wam weekend? Mnie sobota bardzo pracowicie. Można by powiedzieć, że nad wyraz cukiernicze 😉 w sumie zrobiłam 5 różnych ciast ( w tym torcik na imieniny męża) oraz przygotowałam bułki na niedzielne śniadanie. Pozostałe słodkości są na dziś do pracy,na pożegnanie ze współpracownikami. Przepracowaliśmy razem 8 lat, więc mam nadzieję że będą mnie wspominać 🥹

A teraz pora przejść do dzisiejszego przepisu. Obiecane ciasto drożdżowe ze śliwkami. Nie jest to może ciasto na konkurs ( szczególnie pod względem urody), ale w smaku jest naprawdę rewelacyjne! Sama się zdziwiłam, że tak wysoko mi wyrosło, chociaż trochę nie równo. A z drugiej strony to wypiek domowy, więc może te nierówności dodają mu uroku. Co o tym myślicie? W sieci widziałam wiele przepisów na drożdżowe z serem,ale wszędzie to był twaróg. Ja miałam do wykorzystania serek homogenizowany, któremu wkrótce miała skończyć się data ważności i trochę się bałam czy na takim płynniejszy mnie serze wyjdzie ciasto. Na szczęście wszystko pięknie się udało, ciasto bardzo nam smakowało i co najważniejsze znowu nic nie zmarnowałam 💪

Udanego tygodnia i nadchodzącego października 🥰🍂🍄




500 g mąki pszennej 

100 g drobnego cukru 

1 opakowanie drożdży instant 

175 ml letniego mleka 

3 jajka rozm M 

70 g miękkiego masła 

Szczypta soli 

500 g serka homogenizowanego naturalnego 

2 łyżki cukru pudru 

1 łyżka ekstraktu waniliowego 

1 jajko 

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 

250 g śliwek 

Kruszonka:

30 go masła 

2 łyżki mąki 

2 łyżki cukru 


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 

Do miski przełożyć mąkę, dodać cukier, drożdże i szczyptę soli. Wymieszać.

Dodać roztrzepane jajka i wstępnie wymieszać. Następnie dodać mleko i wyrabiać hakiem robota przez 5 minut. 

Stopniowo dodawać miękkie masło i wyrabiać kolejne 4 minuty, aż tłuszcz się dobrze wchłonie. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać.

Do miski przełożyć serek, dodać jajko, ekstrakt i cukier. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać mąkę i wymieszać aby nie było grudek.

Serek wyłożyć na ciasto drożdżowe i ułożyć śliwki.

Składniki na kruszonkę przełożyć do pojemnika blendera z ostrzami i pulsacyjnie wymieszać. Wysypać na ciasto. Zostawić pod przykryciem na kolejne 15 minut.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st ( góra -dół) i piec około 40-45 minut.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego.








4 komentarze:

  1. Chętnie zjadłabym taki kawałeczek do kawki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne, jesienne ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten śliwkowy czas, bo to dla mnie również czas większej ilości drożdżowych ciast. Piekłam takie i podobny zestaw mam robiąc drożdżówki. Ach, dla mnie śliwki mogłabym jeść przez cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyrosło! Ja nigdy nie piekłam z serem, ale widziałam u pani Helenki, że warto! A teraz jestem już podwójnie przekonana :-)

    OdpowiedzUsuń