Dzień dobry 🙂
Te ciastka zrobiłam na koniec czerwca,z okazji naszej rocznicy ślubu, myślę więc że najwyższa pora je Wam pokazać. Przepis nieskomplikowany, ale dzięki dodaniu odrobiny oleju kokosowego smak jest bardziej podkręcony. Bardzo jestem zadowolona ze zdobienia tych ciastek,bo jestem mało uzdolniona plastycznie i praca z lukrem czasem mi nie wychodzi 😉😂 łapcie przepis, jeszcze dziś popołudniu do kawy możecie delektować się takimi ciachami 🤤
Udanej niedzieli 🙂
60 g wiórków kokosowych
100 g drobnego cukru
100 g masła ( miękkiego)
30 g oleju kokosowego miękkiego
2 żółtka
160 g mąki krupczatki
140 g mąki pszennej
40 g śmietany 18%
Lukier:
4 łyżki cukru pudru
Ok. 2 łyżki gorącej wody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wiórki kokosowe zmielić w młynku do kawy. Przełożyć do małej miseczki, dodać obie mąki, wymieszać i odłożyć na bok.
Do misy robota przełożyć masło oraz olej kokosowy,dodać cukier i utrzeć na jasny krem. Dodać żółtka i ponownie zmiksować.
Wsypać mąkę i początkowo delikatnie wymieszać,a potem dokładnie połączyć wszystkie składniki.Gdy ciasto nie będzie się zlepiać dodać śmietanę.
Gładkie ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2-2,5 godziny.
Po tym czasie ponownie lekko zagnieść. Podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość około 7 mm i wykrawać ciastka.
Odkładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st i piec około 12-15 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Z cukru pudru i wody przygotować lukier i dekorować ciastka według własnego uznania. Smacznego.
Uwielbiam wszystko, co kokosowe, więc mnie kupiłaś tym przepisem.
OdpowiedzUsuń