niedziela, 7 września 2025

Rolada biszkotowa z kremem z białej czekolady z malinami

Dzień dobry 🙂 

Dziś niedziela, więc pora na ciasto. Już kiedyś Wam wspominałam, że moja rodzinka bardzo lubi rolady, więc według nich mogłabym robić tylko takie ciasto. Jest to zacny pomysł,ale moje kulinarne ambicje chcą się rozwijać więc co i inne ciasta 😁 ale dziś jest rolada. Pomysł prosty, ale dzięki tej prostocie świetnie się broni. Rozetki na górze rolady miały mieć kształt kokardki,bo jakiś temu kupiłam sobie taką tylke do rękawa cukierniczego. Ale gdy dodałam barwnik do śmietany to trochę ją to rozluźniło i takie średnie te kokardki, ale na smak to na szczęście nie wpłynęło. Serdecznie zapraszam na przepis 🙂 i udanej niedzieli Wam życzę 😘 




Biszkopt:


4 jajka rozm M

4 łyżki mąki pszennej 

4 łyżki mąki ziemniaczanej 

8 łyżek cukru ( dałam 5)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Krem:

400 g śmietany 30%

100 g białej czekolady 

2 łyżki erytrolu zmielonego na puder 

125 g malin 


Biszkopt:


Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Do małej miski przełożyć obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszać.

Do miski przełożyć białka, dodać szczyptę soli i wstępnie ubić. Gdy się napuszczą stopniowo dodawać cukier aż piana będzie gęsta i lśniąca.

W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku za każdym razem delikatnie miksując do wchłonięcia.

Na koniec przesiać sypkie składniki i dokładnie ale delikatnie wymieszać.

Formę silikonową na płaski biszkopt o wymiarach 27*37 cm posmarować odrobinę masłem i wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w 180 st około 12-14 minut. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na czystą ściereczkę. Zrolować razem ze ściereczką i zostawić do ostygnięcia.

Krem z białej czekolady:

Krem przygotujemy wieczór wcześniej. Śmietanę ostrożnie zagotować z połamaną czekolada, aż ta się rozpuści. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą w kontakcie i zostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić na całą noc do lodówki.

Następnego dnia ubić śmietanę na sztywno z erytrolem. 

Składanie:

Biszkopt rozwinąć i nałożyć krem (2-3 łyżki odłożyć do dekoracji). Rozsmarować na całej powierzchni. Następnie wzdłuż dłuższego boku ułożyć dwa rzędy malin i zrolować roladę. Udekorować wierzch rolady resztą kremu i malinami. Wstawić do lodówki na kilka godzin do lodówki. Smacznego.







4 komentarze:

  1. Staram się odstawić cukier, ale ta rolada na pewno zwiodła by mnie na pokuszenie😄

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojejku rolada !!!! Pamiętam jak zajadałam się nią będąc dzieciekim ! ❤️ Dziękuję, że mi o niej przypomniałaś ❤️ Na pewno wrócę tutaj po ten przepis wkrótce ❤️

    OdpowiedzUsuń