sobota, 5 sierpnia 2023

Zebrowe torciki z pianką jogurtową i borówkami

Dzień dobry w niedzielę:)

Sezon borówkowy w pełni, więc trzeba go zacnie wykorzystać. Przedstawiam Wam torciki na cieście zebra z pianką i kremem borówkowym. Ciasto zrobiłam ze 3 tygodnie temu, ale gdzieś mi się zawieruszyło i dopiero teraz dzielę się pomysłem. U mnie jak zwykle ostatnio cukier zastąpiony jest erytrolem,ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby to był cukier. Pracy troszkę jest przy takich torcikach, ale smak wynagradza trudny. Myślę że z powodzeniem mogą zastąpić klasyczny tort, zwłaszcza teraz latem. Serdecznie zapraszam na przepis 🙂

Udanej soboty 🥰




Ciasto:

325 g mąki + 3 łyżki 

5 jajek 

200 g erytrolu zmielonego na puder 

50 g cukru pudru 

250 ml wody gazowanej 

250 ml oleju rzepakowego 

3 łyżki kakao 

1 łyżeczka ekstraktu i 

2 łyżki proszku do pieczenia 

Pianka jogurtowa:

400 g jogurtu naturalnego 

1 galaretka borówkowa+300 ml wrzątku 

1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody 

130 g borówek 

Dodatkowo:

125 g borówek 

250 ml śmietany kremówki 

200 g kvarq naturalny

2- 3 łyżki erytrolu lub cukru 

2 śmietan-fix



Ciasto zebra:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać, odłożyć na bok. Erytrol wymieszać z cukrem pudrem. 

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Następnie po łyżeczce dodawać miks cukrów ( oczywiście można użyć tylko 250 g cukru pudru) i mieszać aż piana będzie lśniącą. Następnie dodawać po 1 żółtku. Stale miksując dodawać cienką strużką olej. Potem dodać wodę i zmiksować. Na koniec dodać mąkę i wymieszać tylko do połączenia składników. 

Ciasto podzielić na pół. Do jednej porcji dodać kakao i wymieszać. Do drugiej dodać 3 łyżki mąki oraz ekstrakt. Oczywiście każde wymieszać. 

Blachę o wymiarach 29*33 lub tradycyjną dużą blaszkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przy pomocy 2 chochli ( każda do jednego koloru ciasta) wylewać na środek  Ciasto. Raz jasne,raz ciemnie  do wykorzystania całego ciasta. Jeśli nie rozlewa się równomierne to lekko potrząsnąć blaszką. 

Do nagrzanego piekarnika o temperaturze 170 s wstawić Ciasto i piec około 40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w ciepłym jeszcze kolejne 10 minut. Wyjąć i ostudzić zupełnie. Wykroić spody i wierzchy,u mnie 4 okrągłe I 2 kwadratowe.

Pianka jogurtowa:

Galaretkę wymieszać z wrzątkiem i zostawić do ostygnięcia. 

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Dodać do galaretki i wymieszać. 

Do galaretki dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Dodać borówki i znów wymieszać. Wstawić do lodówki na 15 minut aż lekko stężeje. 

Wykonanie:

Na paterze ułożyć ranty do torcików i włożyć spody. Wlać po czubatej chochli pianki jogurtowej, przykryć drugim krążkiem ciasta. Wstawić do lodówki na 4-5 godzin. 

Dekoracja:

Borówki zblendować z erytrolem lub cukrem. Dodać śmietankę oraz zagęstnik i ubić na sztywno. Dołożyć kvarq i dokładnie wymieszać. 

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać rozetki kremu, udekorować borówką. Schemat przed podaniem. Smacznego. 










7 komentarzy:

  1. Przepyszne torciki :D Przepis chętnie sobie zapisuję :D
    Pozdrawiam ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki fajny! Ale bym sobie pojadła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie... I pewnie tak samo smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie :) uwielbiam torciki, niestety muszę unikać :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają cudownie, aż mi ślinka na noc pociekła :p

    OdpowiedzUsuń