sobota, 26 sierpnia 2023

Kakowe babeczki na cukinii z czekoladą

Dzień dobry 🙂

Jesteśmy już w drodze do domu. Aż strach ile prania mnie czeka i naprawdę giga zakupy,bo udało mi się odłączyć lodówkę przed wyjazdem. 

Wyjazd udał się doskonale, z czasem podzielę się z Wami zdjęciami. Pobyt mieliśmy z opłaconym z góry wyżywieniem, więc przez te dwa tygodnie nie gotowałam,ale mam głowę pełną pomysłów, które mam nadzieję realizować w nadchodzących tygodniach. Na szczęście mam również zapas zgromadzonych już przepisów więc mam się czym dzielić. 

Dziś pokazuje pomysł na babeczki na bazie cukinii. Z pewnością pamiętacie leczo ze " zdobycznej" cukinii. Reszta poszła na te babeczki. Pyszne,mocno kakaowe i wilgotne. Serdecznie zapraszam 🙂

Cieszę się że do Was wracam 😘




320 g cukinii 

200 g mąki 

30 g kakao 

250 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 

135 g cukru 

60 g czekolady gorzkiej 

2 jajka

100 ml oleju rzepakowego 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 


Cukinię umyć i osuszyć. Zetrze na tarce o małych oczkach . Przełożyć na sito i zostawić na 30 minut. 

Po tym czasie przełożyć cukinię do dużej miski, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Dodać cukier, roztrzepane jajka, ponownie zmiksować. Następnie stale mieszając łyżką dodać olej. 

W mąkę misce wymieszać mąkę z proszkiem i kakao, przesiać do miski. Dodać drobno posiekaną czekoladę i wymieszać tylko do połączenia z. 

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć po czubatej łyżce ciasta. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st z termoobiegiem i piec 18-20 minuty. Wyjąć  ostudzić na krawędzi ,oprószyć cukrem pudrem. Smacznego. 







21 komentarzy:

  1. Babeczki prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. This looks super tasty and I like that it has courgette in it. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam o cieście z dodatkiem cukinii :) Babeczki to też fajny pomysł :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam już ciasta i babeczki z marchewką, ale nigdy z cukinią ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dlatego co roku mam sporo cukinii w ogrodzie ;) Dla takich wypieków, sosów, ketchupu lub placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasto z cukinią, ale dawno nie piekłam, Twoje babeczki wyglądają pysznie ❤️ I super, że wyjazd się udał 🌻🌻

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale super pomysł, chętnie wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Te babeczki naprawdę wyglądają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o proszę, mamie podsunie ten przepis ona lubi cukinie

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne babeczki :) lubię ciasto z cukinią, babeczki wyglądają uroczo :)
    https://apetycznie-klasycznie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  12. Czyli zamiast marchewki cukinia :) Super pomysł, trzeba będzie wypróbować Twój przepis...

    OdpowiedzUsuń
  13. Witaj ponownie! 🌞 Twoje wrażenia z wyjazdu brzmią zachęcająco, aż nie mogę się doczekać, aby zobaczyć zdjęcia i usłyszeć więcej o twoich przygodach. Wydaje się, że planowana lawina prania i wielkie zakupy przy powrocie do domu to cena za tak dobrze spędzony czas.

    Twoje babeczki na bazie cukinii z czekoladą brzmią niezwykle apetycznie! To niesamowite, jak można przekształcić zdobyczną cukinię w coś tak smakowitego jak te babeczki. Mówiąc o przepisach, cieszę się, że masz wiele pomysłów i zgromadzonych receptur – na pewno zaskoczysz nas pysznymi daniami w nadchodzących tygodniach! Widzę, że twój kulinarny entuzjazm jest niesamowity, a dzielenie się swoimi pomysłami i przepisami sprawia, że cieszy się tym również Twoja społeczność. Czekamy z niecierpliwością na przepis na te kakaowe, wilgotne babeczki. Witamy Cię z otwartymi ramionami – fajnie, że jesteś z powrotem! 🤗

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajny sposób wykonania kakaowych babeczek na bazie czekolady i cukinii. Deser ten wygląda nie tylko rewelacyjnie, ale również znakomicie i przepysznie. 👍😋🧁

    Pozdrawiam Cię cieplutko i serdecznie 🥰🤗🧡
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  15. Cukiniowe wypieki uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń