Dzień dobry:)
Dzisiaj pomysł z zupełnie innej beczki, a mianowicie sałatka śledziowa. To w sumie nie d9 końca moja bajka. Bo ja śledzie to tylko w occie;). Ale mieliśmy gości i stwierdziłam, że warto pokusić się o nowy pomysł. I wyszło zaskakująco smacznie. Zapraszam:)
1 opakowanie śledzi w oleju
3 ogórki konserwowe
4 jajka ugotowane na twardo
Garść oliwek zielonych
1/2 pęczka koperku
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżki majonezu wegańskiego
2 łyżki ketchupu
Sól pieprz do smaku
Śledzie przełożyć na sito i zostawić na 3-4 godziny. Można również przed przygotowaniem osuszyć dodatkowo ręcznikiem papierowym.
Pokroić śledzie w średniej wielkości kostkę, przełożyć do miski. Jajka i ogórki pokroić na podobną wielkości. Cebulę pokroić w piórka. Każdą oliwkę przekroić na 2-3 części. Wszystkie składniki wymieszać w misce z koperkiem oraz solą i pieprzem. Do małej miseczki dodać majonez, ketchup i 2 łyżki zalewy z ogórków. Wymieszać i dodać do sałatki, po raz ostatni wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego.
ale fajna sałatka
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńSałatka bardzo znakomita zwłaszcza do ciemnego pieczywa. Warto jeść. Pozdrawiam. ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam:)
UsuńPyszna propozycja na sałatkę :)
OdpowiedzUsuńDzięki Iza:)
Usuń