czwartek, 26 sierpnia 2021

Sałatka śledziowa z jajkami i oliwkami

Dzień dobry:)

Dzisiaj pomysł z zupełnie innej beczki, a mianowicie sałatka śledziowa. To w sumie nie d9 końca moja bajka. Bo ja śledzie to tylko w occie;). Ale mieliśmy gości i stwierdziłam, że warto pokusić się o nowy pomysł. I wyszło zaskakująco smacznie. Zapraszam:)




1 opakowanie śledzi w oleju 

3 ogórki konserwowe 

4 jajka ugotowane na twardo 

Garść oliwek zielonych 

1/2 pęczka koperku 

1/2 czerwonej cebuli 

2 łyżki majonezu wegańskiego 

2 łyżki ketchupu 

Sól pieprz do smaku 


Śledzie przełożyć na sito i zostawić na 3-4 godziny. Można również przed przygotowaniem osuszyć dodatkowo ręcznikiem papierowym. 

Pokroić śledzie w średniej wielkości kostkę, przełożyć do miski. Jajka i ogórki pokroić na podobną wielkości. Cebulę pokroić w piórka. Każdą oliwkę przekroić na 2-3 części. Wszystkie składniki wymieszać w misce z koperkiem oraz solą i pieprzem. Do małej miseczki dodać majonez, ketchup i 2 łyżki zalewy z ogórków. Wymieszać i dodać do sałatki, po raz ostatni wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

Smacznego. 





6 komentarzy: