wtorek, 31 sierpnia 2021

Ciastka owsiane na oleju kokosowym

Dzień dobry:)

Szkoła tuż tuż. Pora myśleć co włożymy naszym milusińskim do śniadaniówki. Ja proponuje takie oto ciasteczka owsiane. Wyszły mi tak pyszne, że szybko zniknęły . Następnym razem zrobię z podwójnej porcji składników 😉




250 g płatków owsianych 

70 g oleju kokosowego 

1 łyżka erytrolu ( czubata)

1 łyżka miodu ( czubata)

1 jajko 

1 łyżka wiórków kokosowych ( czubata)


Platki przełożyć na suchą patelnię i uprażyć. Pilnować aby nie przypalić, najlepiej zdjąć z ognia gdy płatki zaczynają pachnieć. Odstawić do ostygnięcia. 

Olej kokosowy roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i lekko ostudzić. 

Do miski przełożyć płatki, erytrol, miód i wiórki kokosowe oraz olej. Żółtko oddzielić od białka i dodać do miski ( białko zachować). Wymieszać wszystko na jednolitą masę.  

Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać do miski i delikatnie wymieszać. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką kłaść ciasto. Uformować okrągłe ciasteczka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni około 15 -18 minut,w zależności od sprawności piekarnika. Mają być ładnie rumiane. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego. 






8 komentarzy: