niedziela, 29 sierpnia 2021

Mini chałki migdałowe z kruszonką

Dzień dobry:)

Czy są tutaj wielbiciele chałki? Jeśli tak to zapraszam Was na chałkę w wersji mini. Ja jestem nimi osobiście bardzo zachwycona:) od kilku tygodni mam nowy piekarnik i co rusz coś w nim umieszczam;). Poprzedni już mi tak przypalał , że babeczki piekłam w 100 stopniach,a spody i tak przypalone...dlatego gdy te chałeczki wyszły z piekarnika takie piękne to cała buzia mi się śmiała 😀😀😀😀



Ciasto:

500 g mąki typ 650

2 jajka 

40 g cukru 

1 opakowania drożdży instant 

80 g miękkiego masła

Aromat migdałowy 

Ok. 150 ml mleka 

Szczypta soli 

Kruszonka:

30 g masła 

50 g mąki 

25 g erytrolu 

30 g migdałów 

Dodatkowo:

1 Jajko


Ciasto:

Do miski przełożyć mąkę, drożdże, cukier i sól.  Dodać aromat. Wymieszać. Dodać jajka i znowu wymieszać. Wlać letnie mleko i wyrabiać ciasto. Po 2 minutach dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto 10 minut. Odłożyć do miski, zakryć folią spożywczą i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. 

Kruszonka:

Migdały zalać wrzątkiem i zostawić na 20 minut. Po tym czasie zdjąć z nich skórkę i posiekać. 
Do miski wsypać mąkę, dodać erytrol,masło i migdały. Rozetrzeć wszystko w palcach. 

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrobić. Podzielić ciasto na 9 porcji. Każdą porcję podzielić na 3 kawałki. Uformować wałeczki o długości około 10 cm. Brać po 3 wałeczki i zapleść je w warkocz. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy warkocz posmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego. 












7 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie :) Aż sama spróbuję zrobić dla rodzinki :)

    https://profashionworld.blogspot.com/2021/07/siostrzana-sesja-bonprix.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło. Cieszę się że się pomysł podoba:)

      Usuń
  2. Uwielbiam min i chałki, jem je często, ale kupne. Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne Ci wyszły :d I na pewno pyszne :D

    OdpowiedzUsuń