czwartek, 5 sierpnia 2021

Drożdżówki z czereśniami

 Dzień dobry:)

Sezon na czereśnietak krótko trwa  więc trzeba wykorzystać go na maxa! Ja tym razem przygotowałam drożdżówki z ich dodatkiem. Wyszły puchate, treściwe i naprawdę smaczne. Zapraszam:)




Ciasto:

500 g mąki typ 650

2 jajka 

40 g cukru 

1 opakowania drożdży instant 

80 g miękkiego masła

Ok. 150 ml mleka 

Szczypta soli 

Kruszonka:

20 g masła 

20 g mąki 

20 g erytrolu 

Dodatkowo:

200 g czereśni bez pestek 

1 czubata łyżka erytrolu 

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej +1 łyżka wody 


Ciasto:

Do miski przełożyć mąkę, drożdże, cukier i sól.  Wymieszać. Dodać jajka i znowu wymieszać. Wlać letnie mleko i wyrabiać ciasto. Po 2 minutach dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto 10 minut. Odłożyć do miski, zakryć folią spożywczą i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. 

Czereśnie:

Umyte,osuszone i pozbawione pestek czereśnie przełożyć do rondelka. Dodać 1/4 szklanki wody, erytrol i zagotować. Po 2 minutach gotowania dodać mąkę ziemniaczaną ( wcześniej wymieszać ją z wodą). Stale mieszając gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia i ostudzić. 

Kruszonka:

Do miski wsypać mąkę, dodać erytrol,masło i migdały. Rozetrzeć wszystko w palcach. 

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrobić. Podzielić ciasto na 8 porcji. Każdą porcję podzielić uformować w kulę, którą lekko rozplaszczyc. Dno płaskiej szklanki oprószyć mąką i zrobić zagłębienie w cieście, do którego włożyć czereśnie. Posypać kruszonką i odłożyć na 15 minut. 
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec około 20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego. 



4 komentarze: