Dzień dobry:)
Sezon na czereśnietak krótko trwa więc trzeba wykorzystać go na maxa! Ja tym razem przygotowałam drożdżówki z ich dodatkiem. Wyszły puchate, treściwe i naprawdę smaczne. Zapraszam:)
Ciasto:
500 g mąki typ 650
2 jajka
40 g cukru
1 opakowania drożdży instant
80 g miękkiego masła
Ok. 150 ml mleka
Szczypta soli
Kruszonka:
20 g masła
20 g mąki
20 g erytrolu
Dodatkowo:
200 g czereśni bez pestek
1 czubata łyżka erytrolu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej +1 łyżka wody
Ciasto:
Do miski przełożyć mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Dodać jajka i znowu wymieszać. Wlać letnie mleko i wyrabiać ciasto. Po 2 minutach dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto 10 minut. Odłożyć do miski, zakryć folią spożywczą i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Czereśnie:
Umyte,osuszone i pozbawione pestek czereśnie przełożyć do rondelka. Dodać 1/4 szklanki wody, erytrol i zagotować. Po 2 minutach gotowania dodać mąkę ziemniaczaną ( wcześniej wymieszać ją z wodą). Stale mieszając gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Wspaniałe bułeczki kochana :-)
OdpowiedzUsuńTrochę za późno przeczytałem, czereśnie już się kończą.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuń