Dzień dobry:)
Dzisiaj sobota. To dzień w który najczęściej robię pierogi. Nie ukrywam, że średnio ci dwa tygodnie robię pierogi. Moja rodzinka jest bardzo pierożkowa. Podczas wyjazdu wybraliśmy się nawet do pierogarni i moja trójka stwierdziła, że niezłe były, ale mamowe lepsze. Po powrocie trzeba było więc zrobić 😆zapraszam.
Ciasto:
750 g mąki
2 jajka rozm, M
ok. 270 ml wody
1,5 łyżeczki soli
Farsz:
750 g mięsa drobiowego gotowanego ( może być mięso porosołowe)
400 g kapusty kiszonej
1/2 główki małej młodej kapusty
1/2 pęczka koperku
3 cebule
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Farsz:
Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w małą kostkę. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić cebulkę z czosnkiem. Po minucie dodać kapustę i przez dwie minuty na dużym ogniu smażyć. Następnie dodać sól, wymieszać. Zmniejszyć ogień. Po kolejnych 5 minutach dodać pół szklanki wody. Dusić do miękkości. W razie konieczności doprawić solą. Dodać także pieprz i posiekany koperek. Dusić jeszcze 2 minut i zdjąć z ognia. Ostudzić.
Kapustę kiszoną lekko odcisnąć przełożyć do garnka i zalać wodą. Ugotować do miękkości, ostudzić.
W międzyczasie dwie pozostałe cebule pokroić drobno i usmażyć na rumiano. Zdjąć z ognia i również ostudzić.
Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i porządnie wymieszać. Następnie partiami kłaść na desce do krojenia i posiekać wszystko ze sobą. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto:
Do miski przełożyć mąkę, sól i oba jajka. Wymieszać. Następnie stopniowo wlewać wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut.
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na cienki płat. Wycinać kółka o średnicy 9 cm. Nakładać po łyżce farszu i lepić pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2- 3 minuty od wypłynięcia. Podawać z wody lub po odsmażeniu.
Smacznego!
Bardzo lubię takie połączenie mięsa i kapusty w pierogach.
OdpowiedzUsuńTak my też, farsz jest wilgotniejszy od tego na samym mięsie.
UsuńSuper pomysł!
OdpowiedzUsuń😃
UsuńPyszne pierogi na sycący obiad :)
OdpowiedzUsuńPierogi to zawsze dobry pomysł na obiad 😉
UsuńJa uwielbiam pierogi, ale robię je może ze dwa razy w roku. Teraz trochę podbiłam statystykę z nadmiaru grzybów i jagód, ale to był wyjątek :)
OdpowiedzUsuń