sobota, 28 sierpnia 2021

Pierogi z mięsem drobiowym i mieszaną kapustą

Dzień dobry:)

Dzisiaj sobota. To dzień w który najczęściej robię pierogi. Nie ukrywam, że średnio ci dwa tygodnie robię pierogi. Moja rodzinka jest bardzo pierożkowa. Podczas wyjazdu wybraliśmy się nawet do pierogarni i moja trójka stwierdziła, że niezłe były, ale mamowe lepsze. Po powrocie trzeba było więc zrobić 😆zapraszam. 



Ciasto: 

750 g mąki

2 jajka rozm, M

ok. 270 ml wody

1,5 łyżeczki soli

Farsz:

750 g mięsa drobiowego gotowanego ( może być mięso porosołowe)

400 g kapusty kiszonej

1/2 główki małej młodej kapusty

1/2 pęczka koperku

3 cebule

2 ząbki czosnku

3-4 łyżki oleju

sól, pieprz do smaku


Farsz:

Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w małą kostkę. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. 

W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić cebulkę z czosnkiem. Po minucie dodać kapustę i przez dwie minuty na dużym ogniu smażyć. Następnie dodać sól, wymieszać. Zmniejszyć ogień. Po kolejnych 5 minutach dodać pół szklanki wody. Dusić do miękkości. W razie konieczności doprawić solą. Dodać także pieprz i posiekany koperek. Dusić jeszcze 2 minut i zdjąć z ognia. Ostudzić.

Kapustę kiszoną lekko odcisnąć przełożyć do garnka i zalać wodą. Ugotować do miękkości, ostudzić.

W międzyczasie dwie pozostałe cebule pokroić drobno i usmażyć na rumiano. Zdjąć z ognia i również ostudzić.

Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i porządnie wymieszać. Następnie partiami kłaść na desce do krojenia i posiekać wszystko ze sobą. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto:

Do miski przełożyć mąkę, sól i oba jajka. Wymieszać. Następnie  stopniowo wlewać wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut. 

Wykonanie:

Ciasto rozwałkować na cienki płat. Wycinać kółka o średnicy 9 cm. Nakładać po łyżce farszu i lepić pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2- 3 minuty od wypłynięcia. Podawać z wody lub po odsmażeniu.

Smacznego!




7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie połączenie mięsa i kapusty w pierogach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak my też, farsz jest wilgotniejszy od tego na samym mięsie.

      Usuń
  2. Pyszne pierogi na sycący obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam pierogi, ale robię je może ze dwa razy w roku. Teraz trochę podbiłam statystykę z nadmiaru grzybów i jagód, ale to był wyjątek :)

    OdpowiedzUsuń