Dzień doberek!
Przychodzę do Was z pyszną roladą biszkoptową. Coś dla amatorów kawy:) od razu zaznaczam, że do przygotowania biszkopta użyłam pół na pół cukru i erytrolu. Pamiętacie zapewne jak mówiłam Wam jakiś czas temu, że biszkopt do rolady na samym erytrolu nie wyszedł. Myślę, że erytrol jest za mokry i dlatego po zawinięciu w ściereczkę ciasto się rozpadło. Postanowiłam więc spróbować zrobić z mieszanki dwóch cukrów biszkopt i wyszedł bardzo fajnie. A przy tym jest odrobinę mniej kaloryczny niż na samym cukrze. Mam nadzieję że Was zachęciłam do wypróbowania tego pomysłu. Owoce można oczywiście dodać dowolne lub całkowicie pominąć i tak będzie świetnie smakować 🙂
Zostawiam więc Was z przepisem a sama zmykam do auto bo wyjeżdżam na urlop,tak więc do zobaczenia za 2 tygodnie 😀😀😀😀😀 ( rolada była upieczona tydzień temu 😉).
Biszkopt:
4 jajka rozm.M
4 łyżki mąki
4 łyżki erytrolu
4 łyżki cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kawowy:
200 ml śmietany 30%
100 g serka homogenizowanego naturalnego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 śmietan-fox
1 łyżka erytrolu
Garść borówek
Dekoracja:
Owoce
Czekolada
Biszkopt:
W miseczce wymieszać cukier z erytrolem. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce mieszanki cukrów i stale ubijać. Następnie dodać po 1 żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę z kawą i proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Blachę 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Wyrównać. Piec w 180 stopniach około 10 minut. Wyjąć, przełożyć na czystą ściereczkę i zdjąć papier. Zrolować razem ze ściereczką i zostawić do ostygnięcia.
Krem:
Śmietanę ubić na sztywno z erytrolem, kawą i zagęstnikiem. Dodać serek i dokończyć ubijanie.
Wykonanie:
Biszkopt rozwinąć, usunąć ściereczkę. Rozsmarować krem ( 2 łyżki zostawić do dekoracji),ułożyć borówki i zrolować ponownie. Wstawić do 2 godziny,a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posmarować resztą kremu, udekorować owocami i czekoladą. Smacznego.
Na szczęście borówki w tym roku tanie niesłychanie i pyszne, ale połączenie kawy z borówkami jeszcze nie próbowałem.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam spróbować:)
UsuńJestem już kupiona! Kawa, borówki i czekolada - mmmm... Boskie połączenie! <3
OdpowiedzUsuńCudowna rolada!
Miłego dnia! :* :*
Kasiu bardzo dziękuję:) ja również lubię to połączenie i do tego uwielbiam roladę za jej luksusowy wygląd:)
UsuńRewelacja <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńWŁAŚNIE ZJADŁAM CIASTO Z CIĘŻKIM KREMEM, jESTEM PRZEKONANA, ŻE tWOJE JEST LEPSZE BO LŻEJSZE :)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci Kochana, że szmat czasu nie jadłam takiego ciasta o którym piszesz. Ale roladę szczerze polecam:)
Usuńwoow zjadlabym sobie tkaą roladę
OdpowiedzUsuńIza Ty specjalistka od pieczenia zrobisz jeszcze lepszą 😘
UsuńSmaki mojego męża, mój Michał to by moment opracował taką roladę, przepyszna :-)
OdpowiedzUsuńAsiu mój mąż też bardzo lubi roladę, może kawą troszeczkę mniej ale ogólnie roladę z bitą śmietaną tak, bo mówi, że to takie miękkie ciasto;)
UsuńMoje smaki taka rolada :)
OdpowiedzUsuń