Dzień dobry:)
Zapraszam na pyszny i prosty w wykonaniu mięsny obiad. Pulpety z mieszanego mięsa drobiowego tzn.kurczak i indyk. Do tego aromatyczne przyprawy i pulpety gotowe. Szybki sos na bazie koperku i mleka. Zdaje sobie sprawę, że na śmietance były smaczniejszy , ale też bardziej kaloryczny, więc trzeba było go trochę " odchudzić ". Mam nadzieję że Was zachęciłam, serdecznie polecam:)
Pulpety :
230 g piersi z kurczaka
350 g mięsa z uda indyka
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
Sól do smaku
1/2 łyżeczki przyprawy curry
Sos:
1 pęczek koperku
150 ml mleka 1,5%
1 łyżka mąki orkiszowej
2 łyżki oleju
1 cebula
Sól, pieprz do smaku
Pulpety:
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze z ostrzami lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać sól, pieprz cytrynowe i paprykę. Wymieszać, wstawić do lodówki na około godziny. Po tym czasie uformować pulpety wielkości piłek do ping-ponga lub ciut większe.
W dużym garnku zagotować wodę z solą i przyprawą do curry. Do wrzątku ostrożnie wkładać pulpety i gotować bez przykrycia 20 minut ( od ponownego zawrzenia wody). Wyjąć łyżką cedzakową, wywar zachować.
Sos koperkowy:
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i ją zeszklić. Doprawić solą i pieprzem i wlać mleko. Zagotować całość. Do szklanki wywaru dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Do rondla wlać zakładkę i po raz kolejny zagotować. Dodać posiekany drobno koperek. Wymieszać, zdjąć z ognia. Dodać pulpety. Jeśli mięso jest zimne, sos wraz z pulpetami zagrzać przed podaniem.
Smacznego.
Przepyszne pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pulpety, szczególnie w sosie koperkowym.
Cudowne smaki dzieciństwa <3
Wyglądają przepysznie i z pewnością tak smakują. Właśnie sobie uświadomiłam, że ostatni raz pulpety jadłam wieki temu
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :) Ja też zabielam zupy i sosy mlekiem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiadki :) Mniam :)
OdpowiedzUsuń