Dzień dobry:)
Na przekór zimie, która ciągle u nas gości i aby zachęcić wiosnę do odwiedzin przygotowałam babeczki z najbardziej wiosennymi owocami czyli truskawkami. Uwielbiam je namiętnie, zresztą moja starsza córcia również. Zawsze muszę kupić większą porcję jeśli chcę żeby coś zostało mi do ciasta;)
Babeczki przygotowałam na bazie majonezu wegańskiego. Podpatrzyłam u Kasi-Czarrnej że przygotowała piękną babkę na Wielkanoc. To ja spróbowałam zrobić babeczki i pięknie wyrosły. Krem na bazie mleczka kokosowego usztywniłam popularnym zagestnikiem do śmietany kremówki. Jakiś czas temu odkryłam, że gdy mleczko nie bardzo chcę się ubić to ten specyfik ratuje sytuację :)
Udanego weekendu:))
Babeczki:
200 g mąki orkiszowej jasnej
20 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
115 g erytrolu
4 jajka rozm.M
100 g majonezu wegańskiego
4 łyżki mleka
Krem:
1 puszka mleczka kokosowego
200 g serka homogenizowanego naturalnego
1 zagęstnik do śmietany
3 łyżki erytrolu
Skórka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo:
6 dużych truskawek
Babeczki:
Do miski przełożyć mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać, odstawić na bok. Do większej miski wbić jajka i ubić je na jasny krem z erytrolem. Gdy to nastąpi dodać majonez i wymieszać. Dodać przesiane sypkie składniki i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do silikonowych foremek na muffinki. Wyłożyć po 50 g ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-22 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić na kratce.
Krem:
24 godziny przed przygotowaniem kremu wstawić mleczko kokosowe do lodówki. Po tym czasie ostrożnie otworzyć puszkę i łyżka wyjąć stałą część mleczka. Przełożyć do miski i dodać erytrol oraz zagęstnik do śmietany. Ubić na krem. Następnie dodać skórkę z cytryny oraz serek i również ubić na krem.
Wykonanie :
Jeśli babeczki urosły " z górką" odciąć ją i zamrozić lub zjeść od razu;). Do rękawa cukierniczego przełożyć krem i wyciskać na babeczkę porządną porcję. Każda truskawkę umyć i osuszyć. Przekroić na pół wraz z szypułką i listkiem i udekorować babeczkę.
12 sztuk po około 160 kcal jedna.
Smacznego!
Pysznie wyglądają :) Uwielbiam majonez wegański :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentują, od razu czuć wiosnę :)
OdpowiedzUsuńPiękne i na pewno pyszne 😊
OdpowiedzUsuń